Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 29.10.2018 19:26

Luin tuota joskus google kirjana ja Glantonin roskasakki sai sopivan lopun. Nämät veijarit joiden piti ottaa Apacheilta scalppeja joista Meksikon viranomaiset maksoivat, niin ei riittänyt Apachet (olivat hankalampaa porukkaa luopumaan scalpeistaan) vaan scalppeja alettiin ottamaan rauhallisilta maatalousviljely Intiaaneilta ja meksikolaisilta. Chihuahuan osavaltio maksoi scalppirahat Glantonin jengille, mutta samantien julisti heidät lainsuojattomiksi julmistuinena näiden metodeihin ja joulukuussa v. 1849 oli Glantonin jengin otettava ritolat ja porukka paineli ensin Sonoraan ja sieltä pohjoiseen, nykyiseen Arizonaan. Arizonassa he tulivat kumppaneiksi lautalle Colorado-joen Yuma Crossing-alueelle.

Siellä nämät perkeleet alkoivat ryöstää lautalla kulkevia matkustajia, niin amerikkalaisia kuin meksikolaisia mutta ryöstely ei riittänyt vaan matkustajia alettiin tappaa. Sitten he tuhosivat erään Quechanin( Yuman) veneen ja tappoivat tämän Nativen päälle. Nämät toimivat kilpailevalla lautalla lähellä Pilot Knobbia.Tilinteon hetki koitti Glantonin porukalle aamulla anivarhain 23.04.1850 Caballo En Pelon johtama Quechan bandi saapui ja Glanton hakattiin kirveellä palasiksi ja scalpattiin ja samoin kävi hänen jengilleen ja Quechanit ottivat takaisin lauttamonopoli bisneksen.

Tuo on muuten hyvän tuntuinen kirja When the Great Sprits Died.................

Quechan mies v.1872. Kyllä tämäkin Kansa pystyi väkivaltaan kun oli tarvetta. Apachet eivät olleet yksin kukkona tunkiolla ja tämä on hyvä esimerkki että eivät nämätkään Yumat olleet mitään toisen posken kääntäjiä ja tarpeen tullen piinkovia sotureita.

Kuva

Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ti 30.10.2018 08:59

Pelättyähän porukkaa noi quechanit (yumat) olivat. Glantonin jengi sai kokea quachanien vaarallisuuden tuossa lauttaliikenne-kilpailussa, vai miksi sitä nimittäisi. Joskus 1600 tai 1700-luvulla quachanit hallitsivat Coloradojoen rantamilla suuria alueita, varsinkin reittiä, jota espanjalaiset kutsuivat "Kuoleman taipaleeksi". Se oli varsinainen orjatie.

Myös apachien monet ryhmät olivat saapuneet lounaaseen. Sinne muodostui Apacheria, joka tavallaan työnsi comancheriaa hieman enemmän itään. Apachet olivat oppineet ratsastamaan ja he ryöstivät nopeilla iskuillaan putipuhtaiksi meksikolaisten asutuksia. Heille kelpasi kaikki, tietenkin myös naiset ja lapset. Irrallaan asuvat pienet apachien leirikunnat olivat vastaavasti alttiita comanchien tekemille ryöstöretkille. Utet verottivat eniten sukulaisiaan paiuteja, mutta kyllä heille kelpasivat mitkä tahansa orjat. Meksikolaiset maksoivat orjista hyvin ja kaupankäynti orjamarkkinoilla kiihtyi huippuunsa joskus 1700-luvun puolivälissä. Jossakin vaiheessa tarjonta ylitti kysynnän. Orjatyövoimaa alkoi oli jo yli kotitarpeen, ja vaikka intiaaneilta ostettua työvoimaa rahdattiin ulkomaille, orjia jäi siltikin yli. Tämä oli suuri helpotus pawneille, navajoille ja paiuteille, jotka muodostivat suurimman osan orjatyövoimasta.

Tietenkään orjahyökkäykset eivät loppuneet kokonaan, mutta vähenivät merkittävästi jo 1700-luvun lopulla. Edellämainituista asioista löytyy tietoa muun muassa kirjoista:


KuvaKuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ti 30.10.2018 16:50

Haukka kirjoitti:Utet verottivat eniten sukulaisiaan paiuteja, mutta kyllä heille kelpasivat mitkä tahansa orjat. Meksikolaiset maksoivat orjista hyvin ja kaupankäynti orjamarkkinoilla kiihtyi huippuunsa joskus 1700-luvun puolivälissä. Jossakin vaiheessa tarjonta ylitti kysynnän. Orjatyövoimaa alkoi oli jo yli kotitarpeen, ja vaikka intiaaneilta ostettua työvoimaa rahdattiin ulkomaille, orjia jäi siltikin yli. Tämä oli suuri helpotus pawneille, navajoille ja paiuteille, jotka muodostivat suurimman osan orjatyövoimasta.
Kieltämättä omat antipatiat ovat aika vahvoja niitä kansoja kohtaan, mitkä tekivät elinkeinon ihmiskaupasta ja/tai kidnappauksista lunnaiden vuoksi. Westot, chickasawt, comanchet, utet ainakin menevät helposti kategoriaan, jälkimmäisistä eivät tosin kaikki. Monet muutkin kuten modocit ja apachet tietysti harrastivat enemmän tai vähemmän ihmiskauppaa ainakin jossain vaiheessa historiaansa, mutta eivät aina yhtä instituutiomaisena kuin edellä mainitut. Jotenkin homma tuntuu silloin vähemmän rikolliselta, kun kyseessä on jonkinlaisen sotatilan sivutuotteena otettujen vankien myyminen orjiksi, suunnitelmallinen ihmiskauppa pääelinkeinona ei oikein mahdu omaan moraalikäsitykseen edes muinaisjäänteenä.

Orjista keskustellaan paljon myös menossa olevassa kirjassa. Pitkälle en ole vielä ehtinyt, ja kun kirja on paksu sekä edustusmenoja parina viikkona tiedossa, pitää tyytyä siihen että tällä kertaa saattaa mennä kolmekin viikkoa Washingtonin Intiaanimaailmassa.
Olen tyytyväinen kirjan alkuun, Calloway on ollut tarkkana ja selvästi tehnyt työnsä hankkimalla uusimmat tiedot mm. Jamestownin arkeologisesta datasta, lisäksi intiaanipopulaatioiden lukumäärien käsittely pysyttelee järjellisellä tasolla, samoin kulkutautien osuus. Vaikuttaa siis asialliselta.

Quechaneista ja Coloradojoen kansoista kuvaliitteeksi tämä erinomainen kirja, uskoakseni olen sitä ennenkin mainostanut, ongelma on kuitenkin hakemiston puuttuminen, mikä tekee kirjasta referaattina arvottoman:


Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 30.10.2018 17:58

Minä ostin tuon Colin Callowayn kirjan kesällä ja se mitä olen ehtinyt lukaisemaan sitä sieltä täältä, niin Callowayn ote ei ole hiipunut. The Indian World of George Washington kovakantisena ja 640. sivua on upean näköinen kirja ja tietysti tuo sisältö on tarkkaa tietoa ja modernia sellaista. Minulla on mieheltä toistakymmentä kirjaa ja jokainen on ollut hyvä exe. Wabashasta kertova Victory No Name

Tässä tämä huippukirja vielä kerran
Kuva

Kyllähän Dunmoren sodasta kertovan kirjailijan ikiliikkuja Glenn Williams-sedän tämä kirja on aivan kelvollinen Year of the Hangman, Washingtonin Irokeesi Kampanja. 350. sivua kovakantisena ja ostettu noin kolme vuotta sitten. Parempi kuin tuo Dunmore's War.


Kuva

Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 02.11.2018 18:37

Jos kiinnostaa Kit Carson v. 1846 eteenpäin ja navajot, niin tässä melkoinen jätti Hampton Sidesiltä sivuja 578. ja 20 euroa Adlibriksestä.
Blood And Thunder: The Epic Story of Kit Carson and the Conquest of the American West.

Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 07.11.2018 10:28

Pari sataa sivua vasta Callowayta takana, mutta toistaiseksi on vaikea löytää mitään valittamisen aihetta. Ehkä hieman olisin odottanut lisää makustelua Yrjön touhuista kotoplantaasilla ja kieron tajunnanvirran ronkkimista intiaaniasenteen suhteen. Calloway taitaa vältellä tekemästä kansakunnan isästä liian inhoittavaa hahmoa, toisaalta se ei taida olla tavoitteena muutoinkaan, vaan pitäytyä yksinkertaisesti dokumentoidussa tiedossa omien johtopäätösten tekemisen sijaan.

Tägäsin hankintalistaani myös yhden kirjan lisää. Aikoinaan ohitin tämän olettaen, että tässä voivotellaan lähinnä valkonaamojen kauheaa väkivaltaa ja kolonialismia muodikkaan uusmarxilaisen tavan mukaisesti, mutta jostain syystä vaisto käski tarkistaa asian uudelleen ja näyttäytyypä sen jälkeen hieman eri valossa. Pitää jossain välissä hommata ja lukea tarkemmin:


Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 07.11.2018 20:10

Minulta löytyy hyllystä tuo Karl Jacobyn kirja Shadows At Dawn, An Apache Massacre And The Violence Of History. 358 sivua ja pehmeäkantinen on ollut takavuosina hankittu kirja. Muistan että Amazonin peruja, sillä takakannessa on hintakin U.S. $17.00. Todella paljon valokuvia ja Gamp Grantin Verilöyly on pääosassa. Kappale väkivaltaista historiaa ja apachet ovat nyt uhreina, sillä tämä roskasakki amerikkalaisia, meksikolaisia ja tohono o'odham intiaaneja hyökkäsivät nukkuvaan apache-kylään ja murhasivat lähes 150 miestä, naista ja lasta. Olen lukenut kirjan ja minusta Jacoby on ollut aika tarkka ja realistinen kirjassaan. Itse pidin siitä aikanaan kun luin. Kirja on aika uusi vm. 2009. Sanastoa ja muistiinpanoja sekä lähdekirjallisuutta on ihan kiitettävästi.

Tällä kannella mutta sama sisältö.
Kuva

Tämä klassikko on hyvä vaikka onkin eri aihepiiri apache-sodat. David Roberts v. 1994 kirjoitettu Once They Moved Like The Wind....... 368. sivua ja 16.sivua valokokuvia.
Kuva


Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 19.11.2018 18:50

Huomasin että tuollaisia kirjoja bongasin hyllystäni ja Charles W. Allenin kirja From Fort Laramie To Wounded Knee. Silminäkijän kuvaus Ghost Dance -liikkeestä ja mihin se johti Wounded Kneessä 1890. 286 sivua ja aika nopea luettava. Vanhempaa tekstiä, mutta aika aidontuntuinen kuvaus Wounded Kneen massacresta.Lyhyt sellainen.
Kuva

Tässä minusta parhaimmat kirjat Wounded Kneen massacresta.
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Tämä on ehkä se paras minusta Jerome Greenen tulkinta ja moderni sellainen 620.sivuinen kovakantinen järkäle vm. 2014.

Kuva


Sitten tuli esiin kolme kirjaa samalta kirjailijalta Fort Laramiesta oli kaksi, toinen viime vuonna ostettu ja toinen vanhempi. Aivan mielenkiintoiset kirjat paitsi lähes kopiot toisistaan. Douglas C. McChristian Fort Laramie and the U.S. Army 460 sivua mielenkiintoista ja paljon tuttuja tapahtumia tietty. Toinen oli samaa aihepiiriä 610.sivua.
Kuva
Kuva

Tämä tuli taas ostettua jo kauan sitten sekä sama kirjailija ja nyt oli kyseessä apache-sodat ja niiden alku v. 1862. Fort Bowie, Arizona, Cochise ja Apache Passin tapahtumat mm. Helppo luettava ja 357. sivua luettavaa. Militarisitnen kirjailija tuntuu olevam Mr. McChristian.
Kuva


Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 22.11.2018 15:41

Blackfriday-kekkerit käynnistyivät, etuajassa luonnollisesti, ja sehän tarkoittaa tasan yhtä asiaa:

KuvaKuva
Kuva

Uutta, vanhaa ja siltä väliltä kulttuuria, kultaryntäystä, tautia ja taistelua, katsokaa ja ihmetelkää...

Callowayn Yrjöä on ihme kyllä vielä parikymmentä sivua jäljellä. Aika pitkä urakka tuohon upposi, hyvä kirja, ehkä loppuosa alkoi käymään hieman pitkäveteiseksi.
Ainoa pieni valittamisen aihe löytyy kummallisesta muutaman sivun isorokkokirjoituksesta. Ei vaikuta oikein liittyvän muuhun tekstiin, ja kaiken lisäksi Calloway tyytyy siteeraamaan Fennia sekä itseään 1775 - 1783 isorokkoepidemiassa, ja tuo ei ihan mene laajemman konsensuksen mukaisesti.
Muuten kyllä kannattavaa lukemista, suosittelen.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 23.11.2018 12:05

"T Tienpää"Blackfriday-kekkerit käynnistyivät, etuajassa luonnollisesti, ja sehän tarkoittaa tasan yhtä asiaa:


Kuva

Uutta, vanhaa ja siltä väliltä kulttuuria, kultaryntäystä, tautia ja taistelua, katsokaa ja ihmetelkää...

*****************************************************************

Blackfriday kekrit ovat tosiaan päällä, mutta Adlibris on heittänyt vallan nitkun alennuskampanjan -10% kirjoista ja muusta krääsästä. Siis jos ostan vaikka 20-30 euron kirjoja 2kpl niin 4-6 euroa saan yhteensä alennusta. Katsoin Amazonista tuota Wounded Knee kirjaa ja yksi asia pisti silmään oli tuo käsittely teemalle oli WK taistelu vai verilöyly vai se tragedia. No intiaanien kannalta lopputulos oli sama millä nimikkeellä tämä WK käytiin. Vastaus on lukijan silmissä l. kolmesta saa valita tai parempi on ottaa kaikki kolme teemaa yhteen.
Moon of Popping Trees on Rex Alan Smith kirjoittanut jo vuonna 1975 ensikerran. Kovin ohut on kirjanen 219 sivua, mutta hyvät arvostelut ja kiitokset kirja on saanut, joten Tyrannosaurus Rex saa jonkin sortin hyvin pienen anteeksiannon minulta.

Pahasti pelkään että kirja on todellisuudessa aivan paska l. takkatavaraa tai voi sitä käyttää referaattien kirjoitteluun tai vaikkapa uuden datan korjaamiseksi Wounded Kneen peijaisista. Tässä tämä kirja pokkarina Adlibriksestä 20 euroa-2 euroa alennus = 18 euroa. Ei paha hinta vaikka päällikansi on julman oloinen.


Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 24.11.2018 16:43

Huomasin että kun noissa pähkinöissä oltiin aiheessa Texasin ja Kansasin intiaani taistelut, niin minulla oli hyllyssäni tälläinen kirja, joka on kyllä julkaistu jo ensimmäisen kerran v. 1905. Tämä uusi julkaisu on v. 2011. Melkoisen paljon on saanut Hilory G. Bedford kirjaansa eri tapahtumia alkaen aina vuodesta 1830-1874 välisenä aikana. Valokuvia ei kirjassa ole, mutta oivallinen hakuteos ja pieni tietopankki 46. eri tapausta Texasin intiaani ongelmista l. murhista aina taisteluihin ja 229. sivua kovakantisena ja iso fonttikoko. 2-5. sivua/tapahtuma. En ole kyllä tuollaista hintaa maksanut mitä Adlibris nyt pyytää kirjasta melkein 50 euroa. Olen ostanut tuon uutena todennäköisesti Amazonista aikoinaan 30 euron paikkeilla veikkaisin.

Texas Indian Troubles

Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 25.11.2018 11:40

15% kuponki adlibriksesta ainakin minun postilaatikossani oli, ja tuo Popping Trees lähti 14,60€ hintaan Depositorylta. Adlibriksen ilmoitetutkin toimitusajat ovat pidentyneet, nyt noin 7 - 11 työpäivää + kuljetukset ja noudot päälle. Nopeammin ne depositorylta tulevat ja laatikkoon asti, joten vain hinta voi enää olla kilpailuvaltti.
Tosin saa sitten nähdä miten brexit vaikuttaa, mutta eiköhän depository pysty tarpeen vaatiessa tullit kiertämään vaikka vetämällä varastopytingin jonnekin Saksaan tms.

Tämä menossa, ja oikeastaan aika hyvältä vaikuttaa noin 40 sivun jälkeen:


Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 25.11.2018 18:06

T Tienpää kirjoitti:15% kuponki adlibriksesta ainakin minun postilaatikossani oli, ja tuo Popping Trees lähti 14,60€ hintaan Depositorylta. Adlibriksen ilmoitetutkin toimitusajat ovat pidentyneet, nyt noin 7 - 11 työpäivää + kuljetukset ja noudot päälle. Nopeammin ne depositorylta tulevat ja laatikkoon asti, joten vain hinta voi enää olla kilpailuvaltti.
Tosin saa sitten nähdä miten brexit vaikuttaa, mutta eiköhän depository pysty tarpeen vaatiessa tullit kiertämään vaikka vetämällä varastopytingin jonnekin Saksaan tms.

Tämä menossa, ja oikeastaan aika hyvältä vaikuttaa noin 40 sivun jälkeen:


Kuva
*************************************************
Oikeassa olit tuosta 15% alessa. Popping Trees oli melkoisen halpa ja Depositorya täytyy alkaa harkita, sillä Adlibriksen tämän vuoden toimitusajat ja tilaukset ovat menneet ainakin sikinsokin minun osaltani. En meinannut uskoa kun lähettivät ilman laskua Robet Wattin The Victorio Campaign I 1879-kirjan. Olin kyllä aika monta kertaa soitellut asiakaspalveluun kun kirja viipyi ja sitten välillä se oli loppu ja plä plää. Sanoin että sivuillanne mainostatte ko. kirjaa normaali saatavuudella. Tämä on ollut ainoa kerta minun Adlibris-kirjahistorian aikana, kun antoivat kirjan ilmaiseksi. Veikkaan että kyllästyivät minun huutooni ja ajettelivat että paremmin saa Porin hullun rauhoitettua kun antaa ilmaiseksi koko kirjan. Ehkä myös vuosien tilaushistoria vaikutti myös. Jotain joskus on hyvitetty ilman postimaksua tai jotain pikku alea kun kirjat ovat olleet reissussa 3-4 viikkoa.

Jos Amazon saisi nuot postikulut pienemmäksi tänne Suomeen, niin alkaisin tilailemaan sieltä taas kirjoja koska toimitusaika on yhtä pitkä kuin Adlibriksellä nykyään. Anna T.T. vähän infoa kun saat tuon Popping Trees-kirjan, sillä edelleen tuo WK kiinnostaa meikäläistä, jos se on hyvin kirjoitettu ja tosiaan eri näkökulmista eikä tuo pelkkä ikuinen"verilöyly" status ja ilman Dee Brown paatosta. Heitin vain Witkon hullua huumoria että kirja on surkea, sillä arvostelut olivat aika hyvät Amazonissa. Minulla on paljon kirjoja joissa on 100-200 sivuun ja pirun paljon tietoa silti. Sitten on yli 500 sivuisia puisevia raamattuja joita ei kykene/viitsi edes kunnolla selailemaan. Ei se sivumäärä vaan laatu.

Täytyy katsoa miten tämä löytyisi Depositorysta, sillä pitäisi ilmestyä helmikuussa-2019. Se on tuo osa II ja nyt pääsee Nana tositoimiin Victorion kuoltua. Tietysti siinä on ensin tämä Tres Castillos ja Joaquin Terrazas, yksi niitä harvoja Meksikon taitavia johtajia apache-kampanjoissa ja Juan Mata Ortiz oli toinen sellainen, mutta kärsi melkoisen piinakuoleman Geronimon ja Juhin käsissä v.1882. Osa II 624.sivua tavattavaa olisi edessä ensi vuonna ainakin.

Kuva

Witko

P.s. On aika hyvä aihepiiri tuossa kirjassasi irokeesien Kuuden Kansan ja Brittien,Sir William Johnson mm. ja Fort Stanwixin sopimus v. 1768. Siinähän kävi niin että se sopimus ajoi oikeastaan myöhemmin Dunmore'sin-sotaan v. 1774.

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 25.11.2018 20:04

Witko kirjoitti: Anna T.T. vähän infoa kun saat tuon Popping Trees-kirjan, sillä edelleen tuo WK kiinnostaa meikäläistä, jos se on hyvin kirjoitettu ja tosiaan eri näkökulmista eikä tuo pelkkä ikuinen"verilöyly" status ja ilman Dee Brown paatosta. Heitin vain Witkon hullua huumoria että kirja on surkea, sillä arvostelut olivat aika hyvät Amazonissa. Minulla on paljon kirjoja joissa on 100-200 sivuun ja pirun paljon tietoa silti. Sitten on yli 500 sivuisia puisevia raamattuja joita ei kykene/viitsi edes kunnolla selailemaan. Ei se sivumäärä vaan laatu.

P.s. On aika hyvä aihepiiri tuossa kirjassasi irokeesien Kuuden Kansan ja Brittien,Sir William Johnson mm. ja Fort Stanwixin sopimus v. 1768. Siinähän kävi niin että se sopimus ajoi oikeastaan myöhemmin Dunmore'sin-sotaan v. 1774
Katsotaan miten Stanwix etenee, aina tällaisissa diplomatiaa käsittelevissä on omat puuduttavat hetkensä. Tykkäsin kuitenkin alusta, Campbell käsittelee ihan raikkaalla tavalla valloittaja - valloitettu -suhdetta, ja toteaa heti alkajaisiksi, että aina intiaanit jättivät oman jälkensä sopimuksiin tavalla tai toisella.

Popping Treessa hinta ja lyhyys ratkaisivat. Olen pitkään pohtinut Greenea, toisaalta en ole enää aikoihin kovin aktiivisesti näistä "suurista" intiaanisodista piitannut, toisaalta taas onhan tuo Wounded Kneen tapaus mielenkiintoinen jo siksikin, että se on jäänyt niin voimakkaasti populaarikulttuuriin intiaanisotien traagisena mutta jylhänä päätöksenä.
Greenen Yellowstone Command yllätti niin positiivisesti, että vakavasti jouduin harkitsemaan, ei tietysti haittaa, että Popping Trees on melko kehuttu teos sekä kerronnan, että objekviktisuuden osalta. Tuossahan ilmeisesti käydään viimeisen konfliktin eskaloituminen aina Oregonin tien ajoista asti, ja Ghost danceen päästään vasta joskus puolen välin paikkeilla. Pientä kertausta siis samalla, joskus on mukava lueskella paineettomasti sitä samaa vanhaa tarinaakin.

Keväällä on tulossa tukku mielenkiintoisia kirjoja julkaisuun, jotkut niistä kyllä löytävät tiensä tänne, mutta juuri tällä hetkellä en mitään akuuttia tarvetta hankintoihin tunnista. Tässä tuota kevään satoa, parista ensimmäisestä ollut jo aiemmin juttua:


KuvaKuva
KuvaKuva
Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 26.11.2018 19:31

Tuossa oli muutama kirja joka kiinnostaa itseänikin. Ensin tuo huhtikuussa-2019 ilmestyvä Jacob Leen Masters of Middle Water. Sillä siinä on tuo aihepiiri joka kiinnostaa aina 1600-1700 vuosisadat ja nämät Great Lakesin ja Eteläisten sekä Suurten Tasankojen yhteysreitit. Mississippi-joen ja Mississippi Valleyn alueet ja asukkaat. Minua kiinnostaa edelleen nuot varhaisemmat ajat ja siirtomaakunnat, settlerit ja aina innokkaat papit. 336. sivua ja takuulla on kevään-2019 hankinta listalla.

Minulla on varmasti eniten tuota 1600-1700 vuosisatoja käsitteleviä kirjoja. Kirja on myös laaja-aiheinen ja jo siksi kiinnostava. Tämä kirja on myös minusta hyvä, sillä aihepiiri on kiinnostava ja ei liikaa minusta ole kirjoja tästä aiheesta. Vuoden 1812-sodasta on kyllä, mutta ne ovat yleisteoksia pääsääntöisesti.
Ostin noin kolme vuotta sitten. Gillium Fergusonin Illinois in the War 1812. Sivuja on 368.
Kuva

Tätä uskallan suositella Jerome Greenen American Carnage, Wounded Knee, 1890. Greenellä on aika objektiivinen ja laaja perspektiivi useisiin kirjoihinsa ja tämä kirja on todella moderni ja uskon että pidät T.T. Ensinnäkin kirjassa on käsitelty heti alussa tämä itse Wounded Kneen tragedia ja Greenellä on tarkaa tietoa eri silminnäkijöiltä otettu mukaan, sillä kaikki alkoi kun nuori lakota veti kiväärin ja ampui erään upseerin ja tätä rataa jatkuu. Ei hän vähättele tapahtumaa, mutta tuo uusi näkökanta on se mikä minua kiinnosti ja kirjassa on paljon valokuvia, osa tuttuja ja osa harvinaisempia otoksia. Sivuja tällä komealla kovakantisella on 599. Minulla on Greeneltä aika monta kirjaa, kuten tuo Yellowstone Command. Washita-kirja on myös objektiivinen ja eka kirja mieheltä oli minulla Nez Perce War-1877 ja julmetun pikkutarkkaa tietoa täynnä.
Kuva

Siksi haluan ehdottomasti saada tietoa, kun saat tuon Popping Trees-kirjan, koska tuo myyttien murtaminen ja totuuden kertominen kiinnostaa aina ja varsinkin minusta WK on juuri yksi suurimmista hyvin subjektiivisen kirjan esimerkki. Eikä pelkkä hinta vaikuta minuun tuossa Popping Trees-kirjassa, vaan tuo eri näkökanta, jos sitä löytyy ja hyvä merkki kun sanoit että aina Oregonin trailista lähtien ja vasta sadan sivun kohdalla on tämä läpeensä tuttu Ghost Dance-liike. Enkä nyt hauku pelkkää Dee Brownin katsantoa vaan kaikki omatkin WK-kirjat ovat Greeneä lukuunottamatta tämän saman verilöylyn toistelua. Jos LBH on yksi suurimmista tapahtumista niin kyllä kakkosena tulee WK ja sama vika hyvin suppea katsanto itse tapahtumaan.

Itäiset shoshonet aina 1000 luvulta- v.1868 asti l. nykypäivän Wind River reservation Wyoming. Kolme kirjaa on shoshoneista, mutta tämä aika paksu kulttuuriteos voisi olla mielenkiintoinen koska sivujakin on 426. Huhtikuussa-2019 näyttää ilmestyvän. Tuo kolmas kirja on myös mielenkiintoinen aihepiirinä varhaisimmat siirokunnat, orjuus, taudit ym. Disease and Discrimination.................... aina 1500-1918 vuosisadat. Hyvin laaja-aiheinen kirja, koska koko Yhdysvallat käsitelty hakuteos tyyppinen kirja, jossa tautiepidemiat ovat vahvasti mukana.
Tämäkin kirja on kiinnostava, koska mukana on monta eri Kansaa ja juuri näitä pakkomuutoja ja tietysti koko siirtopolitiikkaa täynnä. Siinä on ensi kevät pulkassa. Täytyy katsoa mitä tuleman pitää. Nyt on hankinnat vähissä koska odotellaan kevättä-2019 ja yritetään saada vanhojakin luettua.

Tämä on pakko ostos, sillä minulla on tätä samaa modernia sarjaa 20 kpl eri taisteluista kertovaa kirjaa. Winkler on kirjoittanut Wabashista, Tippecanoesta, Poin Pleasant,Tippecanoe,Thames, Fallen Timbers mm. Sivuja on 96 mutta asiaa täynnä ja helppoja luettavia, karttoja, maalauksia ym.
Kuva

Tuossa olisi halpa kahvipöytäkirja 448 sivua ja 16 euroa. Yleistietoa vain.
Kuva

Tässä olisi kolmas halpa kirja pukinkonttiin ja mietintään.

Kuva

Witko

Vastaa Viestiin