Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 19.08.2016 15:02

Tässä tämä yleisteos jonka tilasin samaan aikaan kun Cut Nosen. Tämä käsittää 1500-1800 luvun alkupuoliskon juuri tästä kaupankäynnistä ja mihin ristiriitoihin se johti intiaanien ja valkoisten välillä.En ole vielä ehtinyt kuin selaillla joka on melkoisen tuttu termi Witkon lukuvauhdista.

Kuva


_______
Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 24.08.2016 20:14

Tilasin tuon kirjan ja luulen sen tulevan perjantaina. Ainakin se on lähetetty liikenteeseen.

Mielenkiintoinen aihepiiri tuo turkiskauppa. Sehän alkoi jo 1500-luvulla, mutta vasta Hudsonin Henkan laivojen mukana olleet kauppiaat saivat aikaan suuren turkisten kysynnän Euroopassa. Suurten järvien ympärisssä asuneet majavat metsästettiin turkkiensa vuoksi lähes sukupuuttoon 1700-luvun alkuun mennessä. Kukapa aiheesta lukenut ei muistaisi majavasotia, jossa irokeesit tekivät perusteellista apuharvennusta naapuriensa kylissä ja vähän kauempanakin. Kaiken tuhoamisen taustalla turkiskauppa eurooppalaisten kauppiaiden kanssa. Kysytyin eurooppalainen kauppatavara oli tietenkin musketti, joista revittiin kovia hintoja. Muskettien käyttövarmuudessa ei ollut hurraamista, mutta ilman niitä irokeesit eivät olisi saavuttaneet voittojaan.

Vuosisadan vaihteessa ranskalaiset keksivät, että parhaat turkismaat löytyivät siouxien tai oikeammin mdewekanton-dakotojen mailta Minnesotasta. Mutta kukapa sinne uskaltautui menemään onkin eri asia. Jotkut papit siellä vierailivat ja muutamat rohkeat ranskalaiset kauppiaat.

Muistan myös erään 1700-luvun alkupuolen taistelun, jossa tasankojen siouxit tai metsien siouxit (siis lakotat tai dakotat) jättivät ranskalaisten irtileikattuja päitä Lake of Woodsilla sijainneen kallioisen saaren rantaan. Rannalle jätetyt päät oli kääritty tyylikkäästi majavannahkoihin. Tällä tempullaan siouxien väitettiin halunneen osoittaa kuinka hyvälaatuista kauppatavaraa ranskalaiset menettivät kieltäytyessään myymästä heille aseita.

Myöhemmin paljastui, että verityön takana olivatkin ojibwat. He olivat kostaneet ranskalaisille sen, että eräs pappi nimeltään isä Alneau oli tuonut alueelle isorokon. Fiksuina kavereina ojibwat lavastivat jutun näyttämään siouxien tekemältä verilöylyltä ja naamioinnin uskottavuutta vahvistettiin noilla siouxien hyvälaatuisilla majavannahoilla. Vaikka siouxeja pidettiin kavalina kuin käärmeet, he eivät pärjänneet juonimisessa creille ja ojibwoille.

Saapa nähdä mitä tuo Witkon mainitsema kirja tuo tullessaan.
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » To 25.08.2016 12:55

Tässä yritin hakea tuota turkiskauppaa käsittelevää kirjaa Intiaanien ja Ranskalaisten kesken ja varsin 1600-1800 alku.
Tässä löytyi tälläinen 224.sivuinen kirja joka käsittelee Suurten Järvien alueita. Kirjailijan nimi on osuvasti Clairborne A. Skinner.Oli joku toinen myös löytynyt ja siinä oli juuri Haukka puhe tuosta Dakotain ja Lakotain ja Ranskalaisten välisestä turkiskaupasta mutta nyt kadotin kirjan hakusanan.Tutkin ja Hutkin koko Amazonin läpi.Voi kyllä viedä aikaa.


Kuva

__________
Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Pe 26.08.2016 22:00

Tuo Skinnerin kirja on ihan hyvää viihdettä.

Turkismetsästyksestä aloitellaan kohtapuolin lueskelemaan näitä:

https://www.amazon.com/Fur-Trade-Explor ... 456&sr=1-5

https://www.amazon.com/Furs-Frontiers-F ... +far+north

Useampi subarktisen alueen intiaaneja käsitteleviä kirjoja on tullut hiljattain luettua ja lisää tarvitaan, muutamia kirjoitusprojekteja vielä alla mutta koko ajan tietysti painetaan dokumenttia päähän. Tällä hetkellä viimeiset sivut Donald Hollyn kirjasta History in the Making menossa:
https://books.google.fi/books?id=eS2zAQ ... ly&f=false

Ja itse asiassa pohjoiset alueet herättävät jo siinä määrin kiinnostusta että hankinpa juuri tämän:
https://books.google.fi/books?id=4ZgOyz ... ic&f=false
Kuva

Ehkä vielä voisi mainita Alexandra Harmonin kirjan Indians in the Making vaikka ei suoraa turkismetsästykseen liitykkään ja lähinnä Pugetin vuonon lähistöllä liikkuu. Huippuhyvä kuitenkin selvittämään miten Hudson Bayn intiaanipolitiikka vaikutti väestön sekoittumiseen jne:
https://books.google.fi/books?id=VmnZH2 ... on&f=false

Kuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » La 27.08.2016 07:37

Tienpään listalta löytyi useitakin kiinnostavalta vaikuttavia kirjoja ja tuo jo Witkonkin mainitsema teos "Upper Country" lähti tilaukseen. Se käsittelee asioita, jotka koukuttavat juuri nyt.

Tämä tuli torstaina. En sano mitään, kun en ole vielä tutustunut

Kuva

Pitkään kadoksissa olleet kaksi turkiskauppaa koskettelevaa kirjaa löytyivät erilleen laitettuna erään huoneen yläkaapista. Niistä muistini mukaan kiinnostavampi on

http://quod.lib.umich.edu/cgi/t/text/te ... 2.0001.001

mutta toisaalta myös täältä löytyi mielenkiintoista tietoa:

Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 27.08.2016 07:50

Voin hieman paremmalla ajalla listata parin viimeisen vuoden A-luokan saalista, mutta näin nopeasti tuosta Witkon mainitsemasta ranskais-dakota-kontaktista sen verran että mikäli kyseessä Witgenin An Infinity of Nations, niin tuo on aika raskasta, toistavaa luettavaa. Kirja keskittyy erityisesti anishinabeeg-intiaanien poliittiseen historiaan mutta dakotat ja kumppanit tietysti vahvasti mukana. Witgen jankuttaa sivu toisensa jälkeen miten ranskalaisilla ja muilla eurooppalaisilla ei ollut poliittista voimaa, vaan intiaanit määrittelivät alueen politiikan. Harvinaisen väsyttävää tekstiä.

Rayn Indians in the Fur Trade on jäänyt myös koristamaan hyllyä, pitää varmaan sekin lukaista lähikuukausina:
Kuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » La 27.08.2016 10:05

Kuva

Tuossa ylläolevassa Arthur J. Rayn kirjassa seurataan aika tiiviisti creiden ja assiniboinien kauppasuhteiden kehittymistä HBC:n brittien ja ranskalaisten kauppiaiden välillä. Kirja kertoo aluksi assiniboinien irtaantumisesta omaksi ryhmäkseen siouxien kansakunnasta. Sen arvellaan tapahtuneen 1640-luvulla. Asia jää hieman epäselväksi, mutta ainakin 1670-luvulta eteenpäin assiniboinet olivat muiden siouxien vihollisia. Tähän riitaantumiseen kirja ei kerro tarkkaa syytä, vaan tyytyy toteamaan, että 1670-luvulla algonkin- ja sioux-kieliset kansat alkoivat yleisesti nahistella keskenään.

Kirjan mukaan intiaanien kaupankäynti brittien ja ranskalaisten kanssa sotki eri heimojen keskinäisiä suhteita Suurilla järvillä. Varsinkin creiden sotilaallinen mahti kasvoi, sillä he solmivat ekana hyvät kauppasuhtete HBC:n brittikauppiaisiin, mutta ostivat aseistusta myös ranskalaisilta.. Pääasiassa creiden aseistus kuitenkin oli HBC:n brittien kautta saatua tulivoimaa. Siouxeista irtaantuneet assiniboinet puolestaan liittoutuivat creiden kanssa ja tuosta liitosta tulikin varsin menestyksekäs ja todella pitkäikäinen. Arthur J. Rayn lähteet antavat ymmärtää, että juuri nämä HBC:n myymät musketit olivat se suurin syy, joka rikkoi assinoboinien ja siouxien välit lopullisesti. Riitaisuudet jatluivat jonnekin 1870-luvulle saakka. Tuliaseiden roolia vertaillaan perinteisiin jousiin ja nuoliin ja kauppasuhteiden kehittymistä seurataan läpi vuosisatojen. Mukana on kuvauksia Kanadan luonnosta ja ekologiasta

Olen lukenut aikoinaan kirjan selailemalla, mutta kun sen nyt avasin, moni asia muistui mieleen. Pidän tästä, vaikka monet kartat ja taulukot ovatkin jääneet vaille tarkempaa tutkiskeluani. Mielestäni karttoja, kaavakuvia ja taulukoita on liikaa. Niiden lähempi tutkiskelu voi olla antoisaa, mutta vaatii samalla melkoista asiaan paneutumista. Moni tuomitsisi tämän kirjan hyvin kuivakkaaksi, mutta itse saan siitä irti paljonkin.
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 27.08.2016 12:14

Tuo Fur, Fortune and Empire on kannesta tuttu, mutta jostain syystä jäänyt sen kummemmin katsastamatta. Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, hieman laajalta ajanjaksolta ja ilmeisesti lähinnä nykyisen USAn alueelta, mutta laitetaan ehdottomasti muistiin...

Hieman viime vuosien purkua, eli parhaasta päästä olevat teokset eri alueilta. Ajan säästämiseksi en linkitä kaikkia, muutama koristeeksi, kiinnostuneet löytävät opukset tietysti googlen/amazonin hakuina:

Ensin yleistä hömppää ja arkeologiaa/esihistoriaa, eli SAR Pressin Popular Archaeology Series jonka kolme omistamaani kirjaa kaikki hyviä, mutta muiden yli nousee kieltämättä Medival Mississippians, The Cahokian World:
https://sarweb.org/?sar_press_medieval_ ... ing_titles

Chattersin Ancient Encounters kannattaa myös tsekata, vuosituhannen vaihteesta, mutta pitää hämmästyttävän hyvin kutinsa edelleen.

Brian Faganin kirjoista The Great Warming on parasta A-luokkaa, samoin kyllä The Little Ice Age, mutta jälkimmäinen ei hirveästi Amerikkaan ylety. Faganin editoima The Complete Ica Age on myös erittäin hyvä, eikä Floods, Famines and Emperors jää kauaksi, viimeiseen kaveriksi Caviedesin El Niño in History.

Meneillään oleva History in the Making on myös poikkeuksellisen helposti omaksuttavaa tekstiä, ja hankittu juuri Donald Hollyn yhden aikaisemman artikkelin perusteella (linkin kirja muuten pettymys):
https://books.google.fi/books?id=eo3s25 ... ly&f=false

Sitten palataan historialliselle ajalle ja itään, josta parasta saldoa edustavat ehdottomasti Stockwellin The Other Trail of Tears:
Kuva

sekä Ely Parkerin bio, jos se nyt itään vaikka lasketaan:
https://books.google.fi/books?id=Opsdbc ... ps&f=false

Tasangoilta kolmen kärkeen Dando-Collinsin Standing Bear is a Person, aivan törkeän jännittävä ja sujuvasti kirjoitettu vaikka tuloksen tietää etukäteen, Chakyn Terrible Justice siouxien ja USAn suhteista 1854 - 1868, ja kolmantena muttei vähäisimpänä Wishartin An Unspeakable Sadness:
https://books.google.fi/books?id=TgLHoE ... rt&f=false

Kuva

Jatketaan kohta muilla alueilla, ettei tule kilometrin mittaista viestiä...

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 27.08.2016 12:34

Kaipa tuonne idän puolelle voisi vielä lisätä Callowayn The Victory With No Name, parempi mitä odotin.

Lounaasta ja syvänteestä ei ihan hirvitävästi ole kerrottavaa, mutta Natale Zappian kirja oli hyvä:
Kuva
https://www.amazon.com/Traders-Raiders- ... nd+raiders

Tähän kohtaan voi myös heittää eri alueille sijoittuvan Linking the Histories of Slaveryn, josta Cothranin ja Conradin artikkelit parhaita, muutama muukin hyvä:
Kuva
https://www.amazon.com/Linking-Historie ... of+slavery

Ja Cothranista siirrytään Kaliforniaan:
Kuva
https://www.amazon.com/Remembering-Modo ... yd+cothran

Madley luonnollisesti kuuluu sarjaan vaikka arvosteluissa ihan oikeutetusti huomautetaan toistosta, kokonaisuutena kuitenkin loistotyötä:
Kuva
https://www.amazon.com/American-Genocid ... 5X23588CT2

Ykkönen Rogue-joelta jos jäänyt joskus huomioitta:
Kuva
https://books.google.fi/books?id=9ZrZAA ... edir_esc=y

Ja tältä erää viimeiseksi vielä:
Kuva
https://books.google.fi/books?id=OjDCCA ... ry&f=false

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 27.08.2016 15:50

Tienpään kirjoista jäivät nämät ainakin mieleen koska ovat itselläkin hyllyssä.


Tasangoilta kolmen kärkeen Dando-Collinsin Standing Bear is a Person, aivan törkeän jännittävä ja sujuvasti kirjoitettu vaikka tuloksen tietää etukäteen, Chakyn Terrible Justice siouxien ja USAn suhteista 1854 - 1868, ja kolmantena muttei vähäisimpänä Wishartin An Unspeakable Sadness:


*********************************************************
Kuuluisa tarina kun Ponca Päälliköstä Standing Bearsista tuli oikein henkilö l.ihminen,.Velipoika Big Snake sai taas paremman ojennuksen ihmisestä tulemisesta kun ajatteli että kun velipoikakin onnistui niin veljeksiä kun ollaan niin helppoahan se on.No siinä kävi niin että rettelöitsijäksi tituulerattu Big Snake kuoli sotilaan vahingonlaukauksesta.Oli muuten melkoinen jättiläinen tämä Big Snake ja silti tuli vain titteli kuollut Intiaani ei henkilö/ihminen.

Kirja on minusta mielenkiintoinen ja ostin sen joskus 2-3.vuotta sitten.Tulipas sitten todellinen jättikuva henkilöstä ja ihmisestä nimeltään Standing Bear.
Kuva

David Wishartin kirja on minusta parempi vielä kuin Dando-Collinsin kirja kun lähes samoissa aihepiireissä silti liikutaan tai laajemmassa kyllä koska kyseessä on Nebraskan Intiaanien maiden ja koko vapaan elämän tuho kuten Poncat,Otoe-Missouriat,Pawneet ja Omahat.

Kuva

Doreen Chakyn Terrible Justice on taas melkoisen kiinnostava kirja ihmiselle joita kiinnosta Siouxien ja Yhdysvaltain armejan taistelut,rangaistukset jossa on muuten paljon myös Minnesota-1862 jälkeen alkavat eri Rankaisu-retkikunnat v.1863-1865.Itse pidin siitä että tuo vuosiluku 1850-luku oli mukana kuin samoin myös Yankton-Nakotat myös.
Minulla on tämä koruton kovakantinen ja verenpunainen ensi painos mutta sisältö on sama kuin kuvallinen kirja.
Kuva

Tuo Colin Callowayn kirja The Victory with no name on todella hyvä kuten lähes kaikki Callowayn kirjat sillä itselläni on miehen tuotantoa todella paljon hyllyssä eri aiheista. Tämä Amerikkalaisten ensimmäinen täydellinen tappio Intiaaneille ja Arthur St. Clairin totaalinen tuho Wabashassa v.1791 sytyttää edelleen vaikka sitä on monessa kirjassa ollut esillä.
Kuva

Tuli tuosta mieleen että tämä on ehdottoman hyvä kirja John Winklerin Wabash 1791 ja tätä sarjaa on itsellä aika monta eri kirjaa 10.kpl ja eri taistelut käydään todella tarkasti läpi ja moderni esitystapa ja teksti tekee tuosta sarjasta hyvin mielenkiintoisen ja minusta tasokkaan vaikka sivuja on n. 100/kirja.Kuvitus kattaa senkin edestä.1700-luvun Intiaanie taistelut niin Ranskalais-Intiaanisodatkin kuin Amerikan Vallankumous ja on muuten myös yksi Nez Perce War 1877.
Kuva

_________
Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 28.08.2016 09:34

Niusta mainituista kirjoista minulla on vain Wishartin An Unspeakable Sadness. Joskus yritin lukea sitä, mutta osoittautui raskaaksi. En silti luopunut, vaan luin sieltä otoksia kymmenistä eri kohdista niin, että pääsin jyvälle mistä tässä on kysymys. Näistä niinsanotuista Nebraskan intiaaneista vain pawneet ovat onnistuneet tekemään itsensä tutuksi hieman suuremmalle yleisölle. Vielä 1800-luvun alussa pawneet olivat vahvoja ja kaikki suhtautuivat heihin kunnioittavasti. Myös omahilla on vahva historia ja 1700-luvun lopulla he näyttelivät merkittävää roolia Missourin jokivarsien kauppakontakteissa arikara-kylistä etelään. Tosin heidän vahvuutensa perustui lähes täysin heidän päällikkönsä Blackbirdin tyrannimaiseen luonteeseen. Kun omat koirat purivat ja Blackbird laskettiin maan poveen, valtakausi oli ohi ja taudit ja siouxit runtelivat omaha-parat.

Mutta tämä kirja ei kerro juurikaan näistä pawneiden ja omahien loiston päivistä, vaan paneutuu aikakauteen, jolloin kaikki vauraus oli jo kadonnut. Otot ja missourit olivat samaa itäistä kieliperhettä omahien kanssa, mutta pawneet taas olivat etelätuulen lennättämiä muukalaisia. Pidin Hyden kirjasta Pawnee indians, vaikka teksti ei ihan nykyaikaista ollutkaan. Ja onhan minulla omahistakin ihan oma kirja, jossa Alice C. Flecher heiluu puikoissa turhankin perusteelliseen tyyliinsä.

KuvaKuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 28.08.2016 15:23

T Tienpää kirjoitti:Voin hieman paremmalla ajalla listata parin viimeisen vuoden A-luokan saalista, mutta näin nopeasti tuosta Witkon mainitsemasta ranskais-dakota-kontaktista sen verran että mikäli kyseessä Witgenin An Infinity of Nations, niin tuo on aika raskasta, toistavaa luettavaa. Kirja keskittyy erityisesti anishinabeeg-intiaanien poliittiseen historiaan mutta dakotat ja kumppanit tietysti vahvasti mukana. Witgen jankuttaa sivu toisensa jälkeen miten ranskalaisilla ja muilla eurooppalaisilla ei ollut poliittista voimaa, vaan intiaanit määrittelivät alueen politiikan. Harvinaisen väsyttävää tekstiä.

Rayn Indians in the Fur Trade on jäänyt myös koristamaan hyllyä, pitää varmaan sekin lukaista lähikuukausina:
Kuva
*******************************************************************

Huomasin että oli omassa hyllyssäni myös tuo Michael Witgenin kirja An Infinity of Nations ja on jäänyt lukematta sen paremmin koska kirja on todennäköisesti ollut puuduttava ja esimerkiksi 5.luku käsittelee kokonaan Anishinaabeg Sotureita ja Acadian alueita kolutaan kunnolla myös. Hajamielisyys on taas kerran valttia.
Nimi oli tuttu ja katsoin hyllystäni ja sieltä kovakantinen Witgenin kirja pelästytti minua ja kirja on tilattu aikoinaan juuri tuon varhaisen ajankohdan takia sekä on siellä Dakotoita,Ojibweytä ja Hiawathakin kaupan päälle. Kerro muuten sitten kun olet ehtinyt lukemaan tuo Rayn kirjan Indians in the Fur Trade-kirjan mielipiteesi koska en sitä omista ja aihe on mielenkiintoinen.

Kuva

__________
Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 28.08.2016 15:44

Haukka kirjoitti:Niusta mainituista kirjoista minulla on vain Wishartin An Unspeakable Sadness. Joskus yritin lukea sitä, mutta osoittautui raskaaksi. En silti luopunut, vaan luin sieltä otoksia kymmenistä eri kohdista niin, että pääsin jyvälle mistä tässä on kysymys. Näistä niinsanotuista Nebraskan intiaaneista vain pawneet ovat onnistuneet tekemään itsensä tutuksi hieman suuremmalle yleisölle. Vielä 1800-luvun alussa pawneet olivat vahvoja ja kaikki suhtautuivat heihin kunnioittavasti. Myös omahilla on vahva historia ja 1700-luvun lopulla he näyttelivät merkittävää roolia Missourin jokivarsien kauppakontakteissa arikara-kylistä etelään. Tosin heidän vahvuutensa perustui lähes täysin heidän päällikkönsä Blackbirdin tyrannimaiseen luonteeseen. Kun omat koirat purivat ja Blackbird laskettiin maan poveen, valtakausi oli ohi ja taudit ja siouxit runtelivat omaha-parat.

Mutta tämä kirja ei kerro juurikaan näistä pawneiden ja omahien loiston päivistä, vaan paneutuu aikakauteen, jolloin kaikki vauraus oli jo kadonnut. Otot ja missourit olivat samaa itäistä kieliperhettä omahien kanssa, mutta pawneet taas olivat etelätuulen lennättämiä muukalaisia. Pidin Hyden kirjasta Pawnee indians, vaikka teksti ei ihan nykyaikaista ollutkaan. Ja onhan minulla omahistakin ihan oma kirja, jossa Alice C. Flecher heiluu puikoissa turhankin perusteelliseen tyyliinsä.

KuvaKuva
*********************************************************

Minulla on myös tuo Hyden Pawnee- kirja minusta ja minusta se ainoa teos jossa on koko Pawneiden historia ja pikku tietojätti Pawneista ja varsinkin heidän kulta-ajastaan Tasankoilla aina Morning Star Seremoniasta lähtien Skidi Pawneiden(oli ainostaan Skidi Pawneiden rituaali tuossa ihmisuhri mielessä) toimesta v.1838 jolloin Skidi Pawneet joutuivat lopettamaan erään Oglala Lakota tytön takia koko seremonian.

Toinen Pawnee kirjani ei käsittele muita kuin Pawnee scoutteja Yhdysvaltain armeijassa jossa he olivat scouttien eliittiä.Washitassa oli Custerin parhaiten palkatut scoutit mm.
Loistava kirja kuitenkin minusta Mark Van de Logtin War Party In Blue......

Kuva

________
Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 28.08.2016 16:23

Tarkoitus on lukaista Ray vielä tämän vuoden puolella, muutamia kirjoja kuitenkin vielä sitä ennen, juuri aloitin tuon McGheen Ancient People of the Arctic-kirjan.

Luin viime vuonna tämän Binneman kirjan keskittyessäni hieman luonnontieteisiin ja luonnontieteiden historiaan, ja innostuin haalimaan tuota pohjoisen tutkimuskirjallisuutta:

https://www.amazon.com/Enlightened-Zeal ... re+binnema
Kuva

Tässä voisi vielä mainita Bill Waiserin Loyall Till Death-kirjan mikä kertoo Kanadan 1885 kapinasta. Waiser ehkä hieman liioittelee puolustellessaan intiaanien toimintaa, murhat ja ryöstöt olivat aina "vahinkoja", "huonoa tuuria" tai "niin vain kävi"-juttuja, mutta muuten ihan asiallinen opus mikäli kyseinen tapahtuma ja pohjoiset tasangot/subarktisen lähiseudut kiinnostavat:

https://www.amazon.com/Loyal-till-Death ... ill+waiser
Kuva

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 29.08.2016 05:44

Haukka kyseli jargonista toisessa ketjussa, joten laitetaan nyt tämäkin listalle:

https://books.google.fi/books?id=oTYXs3 ... navlinks_s
Kuva

Vastaa Viestiin