Tuollaista modernien intiaanien ruokavalio taitaa usein olla, ylipaino ja diabetes ovat monien reservaattien ongelma, mm. Nabhan kirjoitti tästä kirjassa Biodiversity & Native America. Vaikka ituhippeilystä vitsillä heitän, niin terveellisempää kaikille tietysti se luonnosta kerätty tai itse kasvatettu ruoka olisi, ja pientä kokeellista toimintaa olen itsekkin viime vuosina harrastellut.Witko kirjoitti:
Onkohan kirjassa myös bataateista ja ranskanperunoista juttua liiemmin.Olisi kiva tietää montako annosta roteva Apache roikale vetää kerralla isoja ranskiksia ja 4. Litran Cokis päälle.
Tuosta ruuasta tuli samalla mieleen että pari intiaanien ateriointiin liittyvää kirjaa itse asiassa hyllystä löytyy:
Tuo Jacknisin toimittama kirja saattaa olla jopa ainutlaatuinen, en ainakaan toistaiseksi ole törmännyt Amerikan intiaanikulttuureissa vastaavaan teokseen. Tuossa käydään läpi kaikki mitä mieleen tulee, ja paljon sellaista mitä ei tule, ruokakulttuuriin liittyvistä asioista: metsästys, keräily, kalastus, käsittely, varastointi, ruokatavat, eri kansojen suosimat ja välttämät ravinnon lähteet, kuviakin on runsaasti mm. Ishista, tammenterhojen prosessoinnista ym. Hieno teos ehdottamasti.
Tuo toinen on enemmän "kahvipöytäkirja", mukava katsella, vähän tekstiä.
Intiaanien elinkeinoja käsittelevistä edelleen kokonaisvaltaisin on tämä:
Tuossa vielä sisältöä:
http://anthropology.si.edu/archaeobio/i ... eature.pdf