Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 24.03.2019 09:15

T Tienpää kirjoitti:
Ma 11.03.2019 18:54


Reilu viikko vielä rasittavaa yt-neuvottelua käytävänä, sen ajan lueskelen tätä:

Kuva
Yt ja kirja ohi, ensimmäisestä nostan häntäni pöydälle ja totean että omalta alueeltani ketään ei irtisanota, osa-aikaisteta eikä lomauteta tältä erää, mikäli muutama henkilö suostuu vaihtamaan naapurikuntaan. Näissä väännöissä on aina oma kortisolitasoja nostava elementtinsä, ei siitä irti pääse, ja sairastuin loppuvaiheessa pahaan flunssaan, nyt sekin alkaa olla kunnossa yllättävän nopealla toipumisaikataululla.

Kirjasta voisi todeta että aika hyvä rypistely. Onhan siellä muutama selvä virhe jälleen, esim. Wrightin pojan kuolema modoc-sodassa tapahtui todellisuudessa 1873 eikä 1874 jne. Ihan hyvä paketti Warrior of the Mistin, Bitter Waters of Medicine Creekin ja Finding Chief Kamiakinin kanssa ylängön intiaanisotiin.

Nyt sitten menossa shawnee-juristi Millerin kirja, ja tästä ei tule hauskaa, nimittäin vanhojen lakitekstien tulkinta nykyajan juristin toimesta on juuri niin puuduttavaa kuin olettaa saattaa. Lisäksi fontti on jotain seiskan kokoluokkaa, joutuu kohta pohtimaan jo lasien hankkimista.
Koitetaan kuitenkin vääntää, sillä kovin pitkä kirja ei kuitenkaan ole kyseessä, ja ensi viikolla taas työmatkalla, joten tuollainen pätkäluku sopii kuvioon:

Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 29.03.2019 19:40

Itse löin uskomattoman komeana, uljaana omaavana witkona malawi-akvaarion jäihin ja akvaario sekä suodattimet, pumput ym. sälät ovat pahvilaatikossa varastossa(lämmin sellainen). Ei ollut hinkua aloittaa koko kala-showta ja taitaa mennä jopa syksyyn. Vaimo huojentui kun kuuli päätöksestäni ja sai aikalisän akvaariotöissä niin kuin minäkin. Postin Capo dei capo saa vaatimattoman vuosipalkan vain 1 000 000 ekua vuodessa. Miten noin pienellä palkalla kuin milli vuodessa pärjää edes ihminen tai tässä tapauksessa ihmispeto. Vai ei Tommi Tallina kooling. Viron rietas yöelämä jäi väliin. Virolainen postisetä-ja täti saa 645 ekua palkkaa/kk. Sillä saa muutaman Virun walkean ja salamimakkaraa ja sitten loppuaika kärvistellään.

Nyt palaan taas kinkerien pariin ja Haukka on ehta setä, joka tekee upean comebackin foorumille, sillä olen miespoloa haastatellut in action.
Nyt kirjain pariin myös. Tälläinen kirja on tulossa kesäkuussa-2019 God, War, and Providence James Warren kirjoittaa tutusta aihepiiristä Uuden-Englannin siirtomaakunta, Roger Williams ja narragasentit , Great Swamp Fight ja puritaanit päälle. 304.sivua menee harkintaan, vaikka itsellä on kyllä tuosta aihepiiristä kirjoja aika paljon.
Kuva

Tämä toukokuussa-2019 ilmestyvä kaksiosainen Kansanmurha-kirja vuodet 1750-1861 väliset ajat, sivuja 544 ja päällikansi on top ykkönen mitä tulee naivismiin. En tiedä mitään vielä kun ei päässyt esilukemaan. Täytyy katsoa myös tätä yleishaku teosta. Harkintaan.
Kuva

Tämä kirja on minusta mielenkiintoinen vaikka tuttu aihepiiri Ranskalais-Intiaanisodat, mutta veristä taistelua on kyllä tarjolla ja Hodges' Scout on 320 sivuinen kirja ja tämä menee ostoon kesäkuussa-2019 kun ilmestyy.
Kuva

Ei mitään ihmeellistä ole tulossa kevään aikana ja itse odottelen Robert Wattin Victorio Campaign Vol II ilmestyväksi. The Blue Tattoo oli hyvä luettava ja Olive Oatmanin tarina on sykähdyttävä edelleen. Tälläisen kirjan löysin hyllystä ja kauan sitten tilattu ja ei ole luettu. mutta Chief Marin miwok Kansasta on kiinnostava luku Kalifornian väkivaltaisesta historiasta. Betty Goerge 288.sivua. Täytyy muistaa lukea jossain välissä. On noita Kalifornian-alueen Kansoista sitten kumminkin jonkin verran kirjoja itselläni.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 30.03.2019 09:08

Ostlerin kirjaan pitää perehtyä hieman tarkemmin jos tulee esikatselu mahdolliseksi, aihehan on itselle mielenkiintoinen.

Tuo Millerin kirja on vielä pahasti kesken ja kaikenlaista kissanristiäistä vielä viikon - kaksi häiritsemässä, mutta eiköhän se siitä. Tämäkin saapui, ja kun kaupan arvio tuotteesta oli good tai very good, pieni jännitys opuksen kunnosta oli olemassa. Turhaahan se, uudelta näyttää ja kieltämättä houkuttaa lukemaan lähitulevaisuudessa, erityisesti siis lakotojen ja cheyennien pawneihin kohdistama kansanmurha:

Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 01.04.2019 21:30

Nyt mietein että mistä on tuo Ostlerin nimi jäänyt mieleen ja katsos vain minulla on äijältä kirja, jonka olen tilannut useita vuosia sitten ja myös lukenut. Peruskamaa aihepiiriltä, mutta hyvä luettava ja karttoja sekä valokuvia ihan kivasti on tässä kookkaassa kirjassa The Plains Sioux and U.S. Colonialism.............. Jeffrey on saanut 406 sivua kirjaansa ja hyvä yleisteos sekä aika realistinen jopa.


Kuva

Tätä David Wishartin kirjaa kyllä kehun ja muistelisin että Haukalla on myös se. Nimikin jo sanoo että mikään iloinen kirja tämä ei ole, mutta hyvä kuvaus Nebraskasta ja näistä pienemmistä Kansoista, otoet-Missourian, omahat, poncat ja pawneet. Hyvä ostos ollut aikanaan ja luettu myös 309.sivua. Karttoja mm.

Kuva

Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 03.04.2019 17:13

Kuva

Tuota Wishartin kirjaa en löydä mistään. Se oli kerran aiemminkin hukassa, mutta silloin löysin sen käytyän8i kaikki paikat läpi. Nyt etsiminen ei ole tuottanut tulosta. Vaikka "siivooja" on myllännyt asuntoani urakalla, ei hän ole koskenut kirjoihini. Teos on siis omassa jemmassani. En ole koskaan lukenut sitä kannesta kanteen, vaan se on ollut yksi monista selailukirjoistani. Se on tuntunut hieman raskaalta luettavaksi, mutta toisaalta siinä on paljon sellaista mielenkiintoista tietoa, jota ei löydy muista kirjoista. Nebraskan intiaanit ovat vähän oma sisäänpäinlämpiävä juttunsa, mutta kyllä varsinkin omahien ja pawneiden (menevät kiinnostavuudessa TOP TENiin) historia on ollut hyvin kiinnostava. Otoista ja kansoista en tiedä paljonkaan, he ovat jääneet aina vähän muiden alle.
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 03.04.2019 18:48

Tässä aika mielenkiintoinen aihe. Jicarilla Apachet Santa Fen Traililla 1840-1850. Ilmestyy vasta lokakuussa-2019. Sivujakin tähän järkyttävän päällikannen omaavan kirjan on Doug Hocking saanut sivujakin 356. Kiinnostaa aina nämät vähän erikoisemmat aiheet. No lokakuuhun on vielä pitkä matka. Terror on the Santa Fe Trail, Kit Carson and the Jicarilla Apache.

Kuva

Seminole sodan yksi suurimmista verilöylyistä kun Daden osasto koki Viattomien lasten päivänä täydellisen verilöylyn.
Kuva

Tässä oma kirja monista Wounded Knee kirjoistani ja sieltä parhaimmasta päästä. 446.sivua.
Kuva

Tämä melkein kuuluu samaan kategoriaan kuin em. Wounded Knee-kirja.
Kuva

Tämä on Popping Treen kanssa samaa kategoriaa ja hyvä kirja Jerome Greeneltä. Raamatussa sivuja 620 kovakantisena.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 07.04.2019 14:43

Aloittelen tuota van de Logtin Monsters of Contactia, ja laitoinpa pari kirjaa tilaukseen Depositorylta sekä Abelta hieman vanhempaa kamaa ala 1988:

KuvaKuva

Tämä kiinnostaisi myös, mutta tällä hetkellä tarjolla vain melko korkeaan hintaan, joten katsotaan myöhemmin:

Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 07.04.2019 19:56

Minua jäi kaivelemaan tuo Tommin maalaus jossa intiaani kuuntelee puhuvia lankoja. Sillä tuo kirja jonka mainitsit Willian Unraun Tending The Talking Wire.............on saanut hyvät arvostelut Amazonissa ja miehellä on muitakin kiinnostavia kirjoja aiheeltaan, mutta Adlibris on tylynä ja Amazonissa hänen varhaiset kirjansa ovat kulttikamaa ja myös sen hintaisia. Abebooksista löytyy jo edukkaammin hänen kirjojaan ja olen pääsääntöisesti ollut tyytyväinen Abebooksin kirjojen kuntoon l. Good on hyvä ja Very Good sama kuin uusi jne.
Tässä näitä William Unraun kirjoja muutamia mainitakseni:
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Nämät Willian Unraun kirjat ovat myös sieltä vanhemmasta päästä mikä ei todista että ne olisivat huonoja vaan veikkaan että helmiä ehkä.

Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 08.04.2019 14:30

Witko kirjoitti:
Su 07.04.2019 19:56

Kuva
Muistaakseni tuo kyseinen kirja on joko suora päiväkirja 1863 - 66 tasangoilla palvelleelta sotilaalta, tai sitten Unrau on lisäillyt jotain omia sepustuksiaan ja editoinut alkuperäistä tarinaa. Saattaa olla ihan mielenkiintoinen tosiaan, yleensä Unraun tuotokset ovat kyllä melko kuivaa tekstiä. Ehkä Indians, alcohol and Taos jne, on niitä parhaimpia, ja Indian Country jos ei nyt kevyintä luettavaa, niin aihehan on äärimmäisen mielenkiintoinen, ja tuohon kirjaan tulen palamaan vielä monen monta kertaa kun pitää intiaaniterritoriosta ja intiaanipolitiikasta referoida.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 08.04.2019 20:15

Olet oikeassa että tuo William Unraun kirja Tending The Talking Wire............. on päiväkirjan omainen tilitys Yhdysvaltain armeijan sotilaan Herveys Johnsonin kirjeistä ja kritisoiva mielipide Itäisen Wyomingin tasankojen intiaanisodista siouxit, cheyennet ja arapahot sekä Powder Riverin alueen tapahtumista. Nuot yli 150 vuotta vanhat tilitykset voivat olla kyllä kuivaa tekstiä (on kokemuksia) tai sitten joukossa voi olla joku helmi.
Sivuja tässä eepoksessa on 382.sivua ja sitä ei pääse edes esilukemaan Amazonissa. Eipä silti en ole hankkimassa nyt Unraun kirjoja, sillä lukemattomien kirjojen määrä kasvaa kasvamistaan ja tilauspolitiikka on vähän jäissä, jos ei mitään todellisia helmiä ilmaannu. Viisi kirjaa odottaa ilmestymistään ja tilaukseen menevät kun vain julkaistaan.

Tämä kirja Ostlerilta kiinnostaa ja ilmestyy toukokuussa-2019 ja sivuja tässä kaksiosaisessa raamatussa on 544.
Kuva

Tämän Alvin Joseph Jr:n kirjan 500 Nations on tullut ostettua Hesan Akateemisesta kirjakaupasta joskus 1990-luvun loppupuolella ja melkoinen kahvipöytäkirja on. Iso ja täynnä valokuvia, maalauksia, karttoja ym. jopa arkeologiaakin löytyy ja sivuja 498. Tämä oli sitä aikaa kun Kevin Costnerin sarja 500 Nations tuli telkusta. Silloin se tuntui jo vähän heppoiselta ja virheitä oli aika paljon sarjassa, mutta viihdyttävä oli kyllä silloin.
Kuva

Tälläisen toisen raamatun ala' Peter Cozzens 592. sivua on tullut joskus aikoja sitten ostettua ja tutut taistelut/verilöylyt mennään läpi. Ei mitään uutta auringon alla.
Kuva

Tälläisen jättiläisen löysin hyllystäni ja Gary Clayton Anderson on ollut pahanteossa 472.sivua. Selailu statuksessa.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 17.04.2019 17:38

Van de Logt teorioi intiaanien myyttien historiallista kontekstia kirjansa alussa, ja aika tylsää luettavaahan se on. Itse tapahtumat mihin de Logt sitten myyttejä liittää, ovat taas ihan mielenkiintoisia ja mukana tulee historiaa, mutta ei kronologisessa järjestyksessä tai perinteisessä mielessä. Todennäköisesti normaalia historiaa lukeville Monsters of Contact ei maistu, mutta itselle ihan ok kirja. Myyttien kautta käydään läpi mm. arikarojen isorokkoa, caddojen ja de Soton retkikunnan konflikteja, San Saban lähetysaseman tuhoaminen ja intiaanien keskinäistä sodankäyntiä parissa eri kappaleessa, esim. pawneiden ja maahan orjanhankinta/murharetkillä tunkeutuvien apachien, navajojen, siouxien ja cheyennien välillä.

Nyt on kypsä aika vetäistä Pruchen yli 500-sivuinen tiiliskivi ja kirjata vähän muistiinpanoja. Tuohon on pakko varata kolme viikkoa, jos sen jälkeen homma on selvä, olen tyytyväinen:

https://books.google.fi/books?id=DH07ZM ... es&f=false

Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 17.04.2019 18:15

Tuossa katselin hyllyjäni ja löytyi tuollainen Stan Hoigin yleisteos Beyond the Frontier..............352. sivua tiivistettyä tietoa aina Espanjanlaisten saapumisesta alkaen. Hyvä hakuteos. Olen ostanut joskus Adlibriksestä.
Kuva

Tämän raamatun olen ostanut joskus Amazonista ja pakko myöntää v.1889 eka julkaisu ja puuduttavaa lukemista Texasin intiaanisodista, verilöylyistä ym. Olen vain selaillut sieltä täältä ja J.W. Wilbarger on saanut sivuja 712 ja en kyllä suosittele jos ei ole masokistin piirteet omaava ihminen.
Kuva

Tämä on hyvä kirja The Captured... ja kuvaus näistä vangituista valkoisista ja heidän kohtaloistaan. Texas on pääosassa. Scott Zech on saanut 384.sivua ja myös valokuvia mukana.
Kuva

Tässä toinen vanhempi julkaisu ja 384. sivua on Frederick Dimmer saanut kasaan ja aikaväli sekä paikat ovat laaja-alue. Hyvä luettava silti. 15. eri tapausta käsitellään.
Kuva

Tässä joitain tuntemattomimpia Minnesota-1862 teema kirjaa joita olen haalinut joskus myös hyllyihin. Klassikko silti tämä Duane Schultzin kirja 307.sivua. Over the Earth I Come.............
Kuva

Jerry Keenanin ohut teos.
Kuva

Tässä perusteellinen selvitys New Ulmin-taistelusta. 214.sivua
Kuva

Oehlerin klassikko sivuja 272. Helppo luettava.
Kuva

Tässä kirjassa on kunnon kiihkoa Minnesotan verilöylystä, sillä kirja on kirjoitettu v. 1864. Kosto ja viha ovat hyvin tuoreita, kun miettii että lähes 900 emigranttia tapettiin hyvin julmasti. Charles Bryant on saanut 524. sivua veret seisahtavaa tekstiä jossa mm. Cut Nosen teot kerrotaan tarkasti.
Kuva

Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 04.05.2019 22:35

Tälläiset kirjat lähtivät tilaukseen näin nk. kevään kynnyksellä.

Crookin toimet intiaanisodissa ja niitähän kyllä mahtui, snake-sota, lakota-sota, apachet-sota ym. 528.sivua on Bourke kirjoittanut. 2018 vm. Adlibriksessä kovakantisena 38 euroa.
Kuva

Yleistietoa 1864-1865 Tasankojen intiaanisodista ja vähän tyyliin myös Sisällissota. Eugene Ware ja 400.sivua. 25 euroa Adlibris.
Kuva

Tässä mielenkiintoinen aihepiiri kun Länsi oli vielä tuntematon Appalakkien toisella puolella. Wills de Hass ja 440.sivua
Kuva

Laitoin vielä tuo Annie Abelin kirjan tilaukSeen, kun on Mary Wardea kun susihukkanen tuli ja muutama muukin kirja intiaanit Pohjois-Amerikas Sisällissodan syövereissä. Annie on joskus ammoin sitten kirjoittanut tämän 404.sivua. 38 euroa Adlibrikseen meni ekuja.
Kuva

Tässä näitä alkajaisiksi v.2019-alkukesä ?

Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 06.05.2019 11:42

Minä taas saan parin päivän sisään Pruchan päätökseen, osaksi odotetun kuivaa, vastapainoksi todella mielenkiintoista tietoa. Pruchan arvo referoitavana on myös kova, liitteistä löytyy kaikki USAn ratifioimat ja ratifioimattomat sopimukset intiaanikansojen kanssa, sekä myöskin sopimusten tekemisen päätyttyä 1871, sen jälkeiset "sovut/sovinnot" tms. miksi sitten suomeksi pitäisikään kääntää.

Pari kirjaa lähti tilaukseen ja yksi yli kolme viikkoa matkalla ollut ilmestyi vihdoin viimein:

Kuva
KuvaKuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 06.05.2019 21:39

Tuo intiaaninaisten orjuus Carl Ekbergiltä on meikäläisen mystiseen makuun sopiva. Mississippi Valleyn alueella , Illinoisissa. 252 sivua ja 29 euroa Adlibriksestä löytyy. Tilasin sitten muuten. Nopeita päätöksiä kun on 49.vuotis-synkkärit tällä viikolla huh huh!
Kuva

Minulla on nyt 7. kirjan suma jonossa joista ilmestyy muutama toukokuussa. Masters of the Middle Waters on yksi niistä mm.

Tämä Vol II on tulossa myös.
Kuva

Witko

Vastaa Viestiin