Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 19.05.2019 11:47

T Tienpää kirjoitti:
Ma 06.05.2019 11:42
Kuva
KuvaKuva
Jaaha, alustat taas kunnossa ja kinkerit auki.

Hutchinson saatetaan tänään päätökseen, on luonnollisesti omaan makuun äärimmäisen mielenkiintoinen kirja. Realistista elämää P-Amerikan itärannikolta historiallisen ajan alkupuolelta, kovasti taudit ja aliravitsemus vaikuttivat myös euro- ja afrotaustaisten elämän laatuun sekä pituuteen, ja tuotakin osaa käydään läpi, vaikka pääpaino on intiaaneissa.

Kaksi muuta saapui adlibrikselta, noin kuukausi tilauksesta, joten aika lailla alkaa mennä toimitusajat samoihin kuin ulkomailta.

Yksi vielä tilaukseen ennen kesää, taitaa olla numero 15 jo tänä vuonna, joten saan ostaa enää viisi syksyllä. Tosin pitäisi ehkä laskea pois muutama myyty kirja. Yhteensä kymmenkunta on poistunut kokoelmistani parin vuoden aikana, tilaa on pakko tehdä.

Tätä odotellaan ennen juhannusta saapuvaksi:

Kuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 23.05.2019 13:52

Vai ovat nuo toimitusajat menneet noin pitkiksi. En ole tilannut uusia, kun olen välillä viikkoja pois kotoa. Tuo Illinoiseista kertova kirja voisi olla kiinnostava. Olisi kiva kuulla siitä sitten kun mr. Tienpää on lukenut sen. Tuo aihe on kiinnostava.

Witko tuolla yhdessä osiossa mainosti cheyenne-kirjoja. Hyviänän ne ovat ja aika kulttuuripitoisiakin. Itsekin olen selaillut yhtä niistä ja todennut , että tasankointiaaneista poiketen cheyenneille kelpasi myös kala. Tämä tietenkin johtuu paljolti siitä, että cheyennet olivat lähtöisin idästä, jossa he maanviljelyn lisäksi kalastelivat. Tapa säilyi osittain ja vaikka siirtyminen tasangoille tekikin cheyenneistä lähes kokopäiväisiä suurriistan metsästäjiä, ei maanviljelyä eikä kalastusta aivan heti unohdettu. Lähteenäni "Tipu" Grinnellin teos:

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » To 23.05.2019 18:19

Jep Jep ! Tipu on cheyenne specialisti ja tuo kala jutti piti paikkansa, sillä kala ei kovinkaan monille Tasanko Intiaaneille maistunut ja samoin apachet nuot tabujen mestarit, eivät edes koskeneet kalaan ja sama makaaberi vertaus koski vainajien koskemista. Minulle tuli myös tuo Jacob Leen kirja ja ihan mielenkiintoista luettavaa on. Tutut jesuiittapapit Joliet ja Marquette ovat mukana ja aikajakso 1600-1700 vuosisadat ovat aina mielenkiintoista aikajanaa. Cahokia, Peoria esiintyy mm. ja yhden erikoisen jutun bongasin. Vuonna 1658 eräs jesuiittapappi sanoi illinoisien väkiluvuksi 100,000 ja kaupunkeja jopa 60, mutta todennäköistä oli että kymmenen kaupunkia oli oikea lukumäärä. Vuosikymmen myöhemmin eräs jesuiitta Lake Superiolta mainitsi että 2,000 illinoisia oli etelässä.
Kuva

Pidän vähän myös pikku taukoa kirjoissa sillä edelleen on odotuksessa Robert Wattin Vol II Victorio Campaign.
Tämän tilasin Adlibriksestä ja näytti olevan viimeinen kirja. Cheyennet pääosassa ja Jeff Broome on saanut 528 sivua ja 39 euroa oli hinta.
Kuva

Minulla on jo Jeff-sedältä tämä kirja takavuosina ostettu ja kuuluisa captivity-aihe ja Dog Soldierien oikeutta jaetaan Susan Alderdicelle 384 sivua
tarkkaa tietoa Jeff on kirjannut.
Kuva

Tämän tilasin myös Adlibriksestä sillä hinta kovakantisena oli 29 euroa ja John Bourke on kyhännyt tämän kenraali Crookin 491.sivua. Sotia on luvassa. Paiutet, Snakes, Lakotat ja Apachet ovat ainakin mukana.
Kuva

Tämä kirja tuli viime huhtikuussa ja erittäin hyvän tuntuinen kirja näin selailun ja lukemisen kautta huomattu. Paul Magid ja 528 sivua ja mukana myös valokuvia, karttoja ym. 36 euroa kovakantisena. Grey Foxin Intiaani-sodat ja ei ole tylsä luettava.
Kuva

Sitten tässä kirjoja jotka löysin erään kaapin ylähyllyltä. Tilattu kaikki Abebooksista käytettynä mutta hyväkuntoisena. Apacheihin perehtynyt kirjailija Dan L. Thrapp. The Conquest of Apacheria. 405 sivua kovakantisena ja mukana aika paljon valokuvia ja muutama sellainen joihin en ole ennen törmännyt. Melkoinen apache-raamattu tuntuu olevan. Miksi ylähyllyllä?
Kuva

Tämän muistin kun tilasin Abesta. Elizabeth A.H. Johnin 805. sivuinen järkäle kovakantisena Storms Brewed in Other Men's Worlds.. En ole jaksanut lukea vielä sillä niin paljon on tekstiä ja myös tietoa, mutta saa odottaa vielä...
Kuva

Tämä on joskus luettu ja ihan hyvä kirja Andrew Jacksonin Intiaani-sodista, Remini on saanut 318 sivua. Minulla on kaksi muutakin kirja Robert Reminiltä.
Kuva

Tämä on myös hyvä kirja Roy W. Meyerin Santee Siouxeista aina 1660-1900 väliset ajat ja sivujakin 434.
Kuva

Ja nyt sarjaan Witkon töppäilyt kirjojen ostossa. Onko nämät ostettu humalassa ????????????. Samuel Gardner Drake ja julkaistu ensimmäisen kerran v. 1833. The Book of the Indians of North America. Sivujakin on 468 ja paljon tietoa alkaen 1600-luvulta aina 1800-luvun alkupuoliskolle. No nyt moni ihmettelee mitä tässä on vikana ja vika on siinä että teksti on haalealla värillä painettu harmaalle pohjalle ja fonttikoko varmasti alle 10. Siis ei pysty lukemaan edes suurennuslasin kanssa. Indexistä on edes turha puhua.
Kuva

Tämän kirjan osto on suuri mysteeri myös. Gary Forney on kirjoittanut Thomas Meaghersistä Irlantilainen Kapinallinen, Amerikan Jenkki, Montanan Pioneeri. 308 sivua tylsää tekstiä että uni tulee immuun.
Kuva

Tämä on nro I hölmöilyn historiassa. Olin niin innostunut ekasta Joachim Fromholdin Cree-kirjasta, että tilasin äijältä kaksi muutakin kirjaa ,mutta tämä oli uskomaton veto. Saatanan iso kirja ja cree-intiaanien sukutaulu englanniksi ja cree-kielellä myös 200 sivua nimiä ja syntymäaikoja.
45 taalaa Amazonista about kuusi vuotta sitten. Veikkaan että vain minä pystyn tälläiseen pölhöyteen.
Kuva

Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 25.05.2019 11:40

Kun tuolla toisessa osiossa "Valokuvia menneisyydestä" yritin löytää tietoa chricahua apache päällikkö Tazasta tai paremmin onko miehestä olemassa yhtään valokuvaa, niin törmäsin mielenkiintoiseen kirja Herman Violalta ja kyseessä on intiaanien delegaatiot Washingtoniin.
Amazonista täytyy tilata sillä Adlibris ei tarjoa mitään, mutta toisaalta toimitukset ovat nykyään melko pitkiä Adlibriksellä. Uutta vastaavan hinta on $ 12,50 . Lähetyskuluineen $ 20. Pakko tilata sillä aihe on mielenkiintoinen ja ei ole edes yhtään kirjaa tästä aiheesta. Toki monissa muissa kirjoissa on mainintoja näistä eri delegaatioista.

Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 30.05.2019 17:04

Aika mielenkiintoinen aiha Violalla, en muista tuota kirjaa aiemmin nähneeni. Kaikenlaista intiaanien idän kiertueilla sattui ja tapahtui, estot katosivat osalta kuin suomalaisilla Ruotsinristeilyllä, jos niitä nyt alunperinkään oli. Sukupuolitauteja vietiin tuliaisina vaimoille jne.

Itsellä menossa Powellin elämänkerta, jopas onkin pikkutarkkaa yksityiskohtaa ja aik ahidasta lukemista. Vajaa 200 sivua ja viikko kohta mennyt, toisaalta mukaan mahtuu myös tarpeellista tietoa esim. Powellin nuoruuden kokemuksia winnebago-intiaaneista. Tärkein homma tietysti itselle syvänteen paiutet, ja kohta päästäänkin tuohon osioon. Noin 600 sivua luettavaa, joten hetki menee kyllä vielä.
Lisäksi huomasin kiusakseni, että aiheesta olisi juuri ilmestynyt pelkästään paiuteihin keskittyvä kirja, muistilistalle tietysti meni:

KuvaKuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » To 30.05.2019 21:14

Tässä aika hyvä luetteva kirja, koska arapahoista ei ole liikaa kirjoitettu. Kookas kirja Virginia Cole Trenholm ja sivuja 416. Ollut aikanaan hyvä hankinta.

Kuva

Tässä myös kirja jossa on tapahtumia Red Riverin sodan alkamisesta vuonna 1871. James Haley ja kookas kirja myös 312.sivua. Amazonin peruja.

Kuva

Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 02.06.2019 18:05

Tässä muutamia ihan luettavia kirjoja

John H. Monnetin editoitu kirja Fettermanin taistelusta ja mielenkiintoisesta näkökulmasta. Intiaanien todistuksia Fettermanin taistelun kulusta, koska jostain kumman syystä ei Fetterman eikä sotilaat voineet tilittää mitään, koska olivat niin pirun kuolleita. 248. sivua.
Kuva

Tälläiset löytyivät nyt hyllystä Paul Hedren Great Sioux War ja sivuja on 240. Nyt on menossa taas välillä Sioux- ja Cheyenne sodat.
Kuva

Tämä on taas mielenkiintoinen ajanjakso 1876-1877 jälkeen Custerin. 258.sivua ja minusta kaikki Paul Hedrenin kirjat ovat aika hyviä luettavia.
Kuva

Tämä Paul Hedren kirja lähti tilaukseen ja käytän jälleen Amazonia koska Adlibriksen saatavuus on huono ja myös tilausajat. 460.sivua Fort Laramien värikästä historiaa.
Kuva

Samoin lähti tilaukseen tämä Rosebudin taistelusta kertova kirja Paul Hedren ja 496.sivua. Tämän vuoden uutuksia. Saa mennä Adlibriksestä.
Kuva

Ja tämä vielä lopuksi tilattu Paul Hedren ja 472. sivua Adlibriksestä. Nyt on kunnon kattauksia 1860-1870 luvun Sioux-ja Cheyenne sodista. Vähän ehkä menee päällekkäin, mutta kyllä mieli taas joskus muuttuu ja tulee tilattua 1600-1850 välistä aikaa ja eri maisemat kyseessä. Nämät saavat riittää tällä erää.
Kuva

Tämä on hyvä kirja vaikka kirjoitettu 1950-luvulla, sillä siinä kiinnostaa varsin paljon minua tämä Crazy Horsen valokuva episodi. Luettu on ja aika hyvin on perusteltu tuo yksi kuuluisa valokuva Crazy Horsesta ??. Sivuilla 51-52 on tämä tarina. Sivuja kirjassa on 228.
Kuva

Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 12.06.2019 19:11

Tuli vihdoin luettua tuo Paul Magidin kirja The Gray Fox, George Crook and the Indian Wars ja oli yllättävän hyvä kirja ja ei mitenkään sankaripaatosta liikaa. 512.sivua ja kovakantisena oli hyvä ostos. Kirjassa käydään aivan alusta alkaen Crookin teurastukset paiutein parissa, Yhdysvaltain Sisällissodassa hän osallistui todella koviin taisteluihin koko neljä vuotta aina alkaen Antietamista. Snake-sota 1864-1868 oli raaka ja verinen sotien sarja. Apache-sodat, sioux-sodat ja poncien Standing Bearsista hän teki ihmisen lain edessä ym.. Tämä kalastamista rakastava mies oli myöhemällä iällä aika kova puolestapuhuja intiaanien kohtelusta. Red Cloud, lakotain sotapäällikkö sanoi Crookista: Hän ei koskaan valehdellut meille, vaan antoi meille toivoa. Geronimo luotti ainoastaan Nantan Lupaniin (apachet kutsuivat Croockia tuolla nimellä)
l. Chief Wolf.

Kuva

Tämän kirjan tilasin Amazonista ja kaksi viikkoa vain meni. Adlibris liputtaa ei ole julkaistu. Robert Wattin lähes tieteellinen raamattu Victorio kampanjasta Vol I ja Vol II. 500. sivua lähes pikkutarkkaa tietoa tästä kampanjasta ja paljon valokuvia niin maastosta kuin ihmisistä.
Kuva
Robert Wattilta on tulossa tämän vuoden lopussa hyvin mielenkiintoinen kirja tämä Vol III käsittelee Nanaa ja hänen raidiaan mm. With My Face to My Bitter Foes Tämä on pakko-ostos sillä Nanan raidi on on tosi kova aihe.

Tässä muutamia tulossa olevia kirjoja tänä kesänä ja syksynä. Täytyy katsoa kun ilmestyvät mitä ovat oikein syöneet.
Barbara Alice Mann mutta hinta on julkea $ 73. 470 sivua mutta täytyy saada halvemmalla ehdottomasti about 30-40 taalaa maximi.Mannilta on minulla yksi kirja ja se kertoo Washingtonin Indians Wars.
Kuva

400. sivua ja sata valokuvaa ja karttoja sekä hintakin on edukas $ 15.
Kuva

Taas naiskirjailija ja Christina Snyder ja koulunpenkillä tavataan 418.sivua.
Kuva

Tässä edullinen ja aihepiiri kiinnostava kirja 442.sivua. $ 20.
Kuva

Tämä täytyy päästä joskus esilukemaan.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 13.06.2019 19:23

Tuo Crookin intiaanisodat pitää ennen syksyä lukaista, Powellin bio oli nimittäin aika raskas, ja nyt tarvitaan kevyempää viihdettä. Worsterin Powell-kirjassa on varmasti kaikki, mitä äijästä kiinnostunut haluaisi tietää, mutta intiaaneja lukuunottamatta äärimmäisen väsyttävää lukemista itselle. Toivottavasti Worsterin A Passion for Nature, Life of John Muir osoittautuu sitten joskus hieman terävämmin eteneväksi, nimittäin sellainenkin odottaa lukemistaa.

Ja kevyestä viihteestä kun keskustellaan, niin nythän sellaista menossa The Skull Collectorsin muodossa. Bone Rooms samasta aiheesta tulon päällä, ja pari sivuavaa kirjaa aiemmin näistä luettu, loistavia kaikki, sellaista dekkari-henkeä todellisen historian lisäksi:

KuvaKuva

KuvaKuvaKuva

Vastaa Viestiin