Wakaran hautajaiset

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Wequashim
Viestit: 463
Liittynyt: Ke 07.03.2007 20:49

Wakaran hautajaiset

Viesti Kirjoittaja Wequashim » Su 04.11.2012 19:36

Onko tarkempaa tietoa siitä, keitä haudattiin ute-päällikkö Wakaran mukana tämän kuollessa keuhkokuumeeseen v. 1855 vai haudattiinko ketään. Wikin mukaan hautaan teloitettiin nuori intiaaniorja tai peräti vaimot ja lapset.
Uteilla taisi yleisesti olla tapana, että leskeksi jäänyt nainen siirtyi kuolleen veljen vaimoksi.

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 04.11.2012 21:25

Kaksi vaimoa ja joitakin paiute-lapsia, kertoo tämä lähde. Tai tarkemmin kaksi intiaaninaista, kaksi tyttöä ja yksi poika kiinnitettiin elävinä Wakaran ruumiin vieressä olleeseen jalustaan. Witkon shoshone-kirjoista saattaa löytyä tiukkaa faktaa.

http://history.utah.gov/apps/markers/de ... kerid=1254

Wakara taidettiin myrkyttää. Sikäläisten valkoisten tapana oli laittaa myrkkyä intiaanien ruokiin ja juomaveteen.
Haukka

shamaani
Viestit: 1397
Liittynyt: Pe 07.09.2007 15:37

Viesti Kirjoittaja shamaani » Ma 05.11.2012 07:40

Haukka kirjoitti:Wakara taidettiin myrkyttää. Sikäläisten valkoisten tapana oli laittaa myrkkyä intiaanien ruokiin ja juomaveteen.
Wakara olisi ollut syytä myrkyttää huomattavasti aiemmin; tyyppi kävi ottamassa hevosettomilta ja heikosti aseistautuneilta paiuteilta ja piedeilta lapsia vaimoikseen. Koeajettuaan ja piestyään pikkutytöt Wakara passitti nämä orjamarkkinoille, ja koitti myydä orjia myös mormoneille.

Mormonit eivät oikein diganneet orjakaupasta, vaan koittivat lopettaa sen, niinpä utet käyttivät "sääli"-tekniikkaa viiltelemällä ja rääkkäämällä lapsia mormonien asutusten laitamilla jotta nämä rientäisivät maksamaan lapsista.

Wakaran kalifornian suuri hevosryöstöoperaatio saattaa myös olla pelkkää legendaa. Wakara kyllä piteli lankoja käsissään varastettujen hevosten kaupassa uuteen-meksikoon, ja yleisesti Old Spanish Traililla, mutta varsinaisen ryöstöhomman hoitivat ne lähetysasemilta häippäisseet sekalaiset joukot, yokutsit, dieguenot, ja mono-paiutet. Kalifornialaiset natiivit pitivät hallussaan kriittisiä solia joista pääsi rannikon läheisyyden rancheille sekä tunsivat alueet ja paikalliset meksikolaiset. Näiltä Wakaran hampuusijoukko sitten osti hummat ja toimitti ne varastetun tavaran markkinoille.

Utet pääsivät myös helpolla villihevosten kanssa, sillä kalifornian keskuslaakson suurista laumoista huolehtivat myös edellä mainitut ryhmät jotka hoitivat kesytyksen ja hevosenlihan toimituksen.

Wakarasta ja äijän lopusta on jotain juttua ainakin kirjoissa Black Hawk War ja Ned Blackhawkin Violence Over Landissa. Myös Phillipsin Indians & Intruders käsittelee tätä kalifornian hevoskauppaa.

shamaani
Viestit: 1397
Liittynyt: Pe 07.09.2007 15:37

Viesti Kirjoittaja shamaani » Ma 05.11.2012 08:48

Phillipsin uusimman kirjan mukaan Wakara kuoli siihen keuhkokuumeeseen, vaikka huhut kertovat tuosta myrkytyksestä.

Samoin utein hevosvarkaudet vaikuttavat olleen 1850-luvun hommia kaliforniassa, ja silloinkin ajottaista. Paiutet sen sijaan tekivät ryöstöretkiä kuukausittain. Wakara oli kyllä 1852 uhonnut jollekkin amerikkalaiselle aikovansa ryöstää vähintää 1000 hevosta kaliforniasta, mutta saalis jäi kuuteenkymmeneen.

Jos ihan vakavasti katsotaan mitä hehkutuksia Wakarasta on kirjoiteltu, niin herra vaikuttaa lähinnä utein Kim Il Jongilta. Löisi varmaan 17 hole-in-onea, jos J. Beckworth oli jotain golfista ymmärtänyt...

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 05.11.2012 10:00

Keuhkokuume ja myrkytyskuolema olivat synonyymejä. Ainakin mitä intiaaneihin tuli. Muun muassa nuori riski chiricahua-johtaja Taza kuoli sopivasti "keuhkokuumeeseen" vieraillessaan itärannikolla suurten valökoisten johtajien luona. Ainakin kaikki chiricahuat väittivät, että ei se mikään keuhkokuume ollut vaan valkoisen miehen myrkky. Ihan kirjaimellisesti.

Hevosvarkaudet olivat todellakin kova juttu lännessä, ja mikäli eri lähteisiin on uskominen, niin Wakaran poppoo liikkui laajemmilla alueilla kuin mikään toinen vastaava ryhmä. Tosin kaikki tehdyt raportit Wakarasta eivät voineet pitää paikkaansa ,koska hänestä tuli havaintoja yhtä aikaa niin läntisestä Kaliforniasta kuin pohjoisesta Utahistakin.

Mutta paljonhan pojat liikkuivat. Wakara yhdisti omat valioluokan lurjuksensa valkoisten vuoristomiesten kanssa, joista tunnetuimmat olivat Old Bill Williams ja Pegleg Smith. Kummallakin herralla oli laaja kokemus elämästä rajaseudulla ja omine miehineen he täydensivät sopivasti Wakaran omaa ryhmää.

Sympaattinen hulivili ja hyveellisyyden esikuvana tunnettu tasankojen monitoimimies Jim Beckwourth oli ilmeisesti myös tekemisissä Wakaran ja hänen hyvin järjestäytyneen konnakoplansa kanssa. Tuosta shamaanilla lienee tietoa. Itse tiedän vain, että Beckwourth lienee saapunut Kaliforniaan joskus 1840-luvun aikana.
Haukka

shamaani
Viestit: 1397
Liittynyt: Pe 07.09.2007 15:37

Viesti Kirjoittaja shamaani » Ma 05.11.2012 10:26

Haukka kirjoitti:Keuhkokuume ja myrkytyskuolema olivat synonyymejä. Ainakin mitä intiaaneihin tuli. Muun muassa nuori riski chiricahua-johtaja Taza kuoli sopivasti "keuhkokuumeeseen" vieraillessaan itärannikolla suurten valökoisten johtajien luona.
Intiaanien yleisten uskomusten mukaan kaikki sairaudet johtuivat noituudesta, pahoista hengistä, tai "tohtorien" antamasta myrkystä. Mitään fyysisiä sairauksia ei sellaisenaan ollut, joten kaikki tautikuolemat olivat jotain "myrkytyksiä", joko henkisiä tai fyysisiä, ja syyllinen oli aina joku ihminen joka oli noitunut tai myrkyttänyt sielun, ruumiin, tai molemmat.

Taza oli alistuvainen, amerikkalaisten ei olisi ollut mitään järkeä myrkyttää tätä, paitsi jonkun arizonan intiaanilevottomuuksista hyötyvän rikollisen.

Wakarasta on Bailey kirjoittanut lyhyen kirjan Walkara - Hawk of the Mountains, mutta olen jostain tullut siihen käsitykseen että se olisi lähinnä fiktiota.

Wequashim
Viestit: 463
Liittynyt: Ke 07.03.2007 20:49

Viesti Kirjoittaja Wequashim » Su 02.12.2012 00:50

Haukka kirjoitti:Kaksi vaimoa ja joitakin paiute-lapsia, kertoo tämä lähde. Tai tarkemmin kaksi intiaaninaista, kaksi tyttöä ja yksi poika kiinnitettiin elävinä Wakaran ruumiin vieressä olleeseen jalustaan. Witkon shoshone-kirjoista saattaa löytyä tiukkaa faktaa.

http://history.utah.gov/apps/markers/de ... kerid=1254
Vaikuttaisi siltä, että uhratut naiset olisivat olleet lähinnä orjan asemassa. Eräs lähde mainitsi Wakairan halunneen myös mormoniuhreja hautajaisiinsa.

Wequashim
Viestit: 463
Liittynyt: Ke 07.03.2007 20:49

Viesti Kirjoittaja Wequashim » Su 02.12.2012 00:58

Haukka kirjoitti: Muun muassa nuori riski chiricahua-johtaja Taza kuoli sopivasti "keuhkokuumeeseen" vieraillessaan itärannikolla suurten valökoisten johtajien luona. Ainakin kaikki chiricahuat väittivät, että ei se mikään keuhkokuume ollut vaan valkoisen miehen myrkky. Ihan kirjaimellisesti.
Fyysinen vahvuus ei kerro tämän immuniteettitasosta tautiepidemioita vastaan.
Ranskan armeijassa 1800-luvulla havaittiin, että maaseudulla eläneet rotevat maalaisjatkät altistuivat pahemmin tautiepidemioihin, kuin kaupungin paskasissa slummeissa kasvaneet rahnaiset lajitoverinsa.

Vastaa Viestiin