Kuvia Lakota-mailta

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Woland
Viestit: 25
Liittynyt: Ma 16.03.2009 01:29
Paikkakunta: Helsinki

Kuvia Lakota-mailta

Viesti Kirjoittaja Woland » La 24.11.2012 11:33

Aamupäivää, ihmiset,

olen Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun (entinen Taideteollinen korkeakoulu, lie monille tutumpi titteli nykyisen nimihirviön sijaan) opiskelija ja teen paraikaa lopputyötäni.

Elämänmittaisen intiaani-intoiluni myötä lopputyön aihe on kovasti kallellaan Lakota-kulttuuriin ja tämän myötä vietin kuluneena keväänä ja kesänä muutaman kuukauden Pine Ridgessä.

Kamera oli matkassa mukana ja myötään on lopputyön rinnalle syntymässä valokuvanäyttelykokonaisuus aiheesta.

Tällä hetkellä varmistuneita paikkoja ja aikoja näyttelylle on Mediakeskus Lumen käytävägalleria (TaiK:in yhteydessä) ensi maaliskuussa - mutta kuvia saattaa tulla Sanomatalon aulagalleriaan vielä ennen joulua. Ensi tammikuussa kuvia on esillä puolestaan punavuorelaisessa putiikissa. Infoan näyttelyiden tarkoista ajankohdista niiden varmistuttua myös täällä.

Muutama ruutu on jo nyt nähtävillä osoitteessa

http://www.flickr.com/photos/panu_kontkanen/

käykää toki katsomassa.


Mukavaa viikonloppua,

Panu.

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » La 24.11.2012 14:10

No iltapäivää vaan, Woland. Näin joku ilta sattumalta nimesi, kun lähetit intiaaniosiossa viestiä. Mitään ei kuitenkaan näkynyt kinkereille, joten viestisi ei joko lähtenyt tai sitten se oli yksityinen.

Tämä kiinnostaa, joten olisi kivaa kuulla lakotatietäjän mielipide.


Lakotojen heyoka seuran tarkoitus on jäänyt minulle hieman hämäräksi. Arvostettu seurahan tuo oli, mutta heyokain käytöstavat mietityttävät. Heyokat olivat eräänlaisia Pyhiä klovneja, jotka eivät välittäneet tuon taivaallista tabuista eikä normaaleista käytöstavoista vaan tekivät kaiken nurinpäin. Kun oli talvi he pukeutuovat kesävaatteisiin ja päinvastoin. Kun kerrottiin hauska juttu niin he itkivät. Kun tuli suuri suru niin he nauroivat. Vihollista he lähestyivät selkä edellä ja ampuivat omia sotureitaan.

Mikä tarkoitus tällä kaikella oli? Lakotojen mytologiassahan Heyoka oli ukkosen ja jumalan henki, mutta mitä nuo kaikki päinvastoin tehdyt jutut merkitsivät? Mitä tällä saavutettiin?

Eurooppalaiset tuskin ovat koskaan voineet käsittää tätä käytäntöä täysin. En ainkaan minä. Lähinnä tulee mieleen, että tällainen käytös johti ennenaikaiseen kuolemaan, sillä harva soturi selviää hengissä kun 30 vihollisen nuolta törröttää hänen selässään. Harva mies selviää myös ilman amputointiin johtavia paleltumia kun hyppii alastomana päiväkausia 10 asteen pakkasessa. Tällaista huvitteluahan ne pyhät klovnit harjoittivat kaikkien muiden näytöstensä ohella.

Tuskin tämä ihan lakotojen oma juttu oli. Veikkaan, että kysymyksessä olisi ollut joltakin naapurilta omittu tapa, josta lakotat kehittivät oman jalostetun versionsa.

Jos Woland tai joku muu tietää enemmän niin laittakaa vastaus.
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » La 24.11.2012 16:58

Varmasti tuo heyoka oli verrattavissa ojibwojen kulttuurisankariin Nanabushiin. Humoristisilla keinoilla kai pyrittiin saamaan aikaan uudistuksia kansan keskuudessa. Kyllähän näitä ilveilijän näköisiä heppuja löytyi kaikkien intiaanikansojen keskuudesta, ja kyllä heidän työhönsä pitää suhtautua vakavasti.

Onhan meilläkin ollut omat koomikkomme Eemelistä ja Esa Pakarisesta lähtien. Heidän työnsä vaan ei perustunut uskontoon.
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » La 24.11.2012 18:56

Jäi näköjään tuosta eka viestistä koko rivi pois. Eli parhaat onnittelut lopputyön aiheen johdosta. Elämänmittaisen intiaani-intoilun hienoja tuloksia.

Ja tuohon alle vielä lakota-kulttuurin moderni kulttuurisankari Iktomi, ensimmäisen suuren Jumalan Inyanin poika. Iktomi itsessään on siis vanha kuin synti, mutta hänen ulkonäköään on nykyaikaistettu. Hän on varmaan se ojibwojen Nanabushiin verrattavissa oleva mytologinen hahmo.

Kuva
Haukka

Dakota
Viestit: 644
Liittynyt: Ke 07.03.2007 19:17

Viesti Kirjoittaja Dakota » Su 25.11.2012 01:55

Vähän, mutta hyviä kuvia. Pitääpä tulla näyttelyssä pyörähtämään, ilmoita ihmeessä milloin ja missä.
-D-
Takunl iciyunga wacin
Northern Cree
http://www.youtube.com/watch?v=5mQ9AFPKMn0
"ma wee bonnie lassie" XD

Woland
Viestit: 25
Liittynyt: Ma 16.03.2009 01:29
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Woland » La 01.12.2012 22:55

Lauantakiehtoota, ihmiset,

kiitokseni vastauksista. Mukavaa, että katsomanne kuvat, samoin kuin lopputyölle valittu aihepiiri miellyttävät.

Kronologisesti:

Haukka - heyokakultista ei itselläni ole juurikaan tietoihisi lisättävää. Käsitykseni mukaan kyseessä oli kyse wakíŋyaŋ'ien "sanansaattajista", toisin sanoen henkilöistä, jotka saivat näkynsä ukkosolennoilta.

Puhuin tänään erään full blood -ystäväni kanssa aiheesta ja hän kertoi uskovansa siihen, että vanhaan aikaan heyokoita oli erilaisia, "sillä kukaan ei pysty hallitsemaan todellisia sellaisia voimia koko kirjossaan".

Kantaansa avatakseni hän yhtyi "Pyhä klovni" -käsitykseesi ja vertasi tuonkaltaisia heyokoita kuninkaallisten hovien klovneihin, joiden mainitsemasi kaltaisten tekojensa motiivina oli tehdä thiyóšpaye'n ihmisiä iloisiksi.

Minut kutsuttiin kuluneena kesänä Pine Ridgessä ollessani seuraamaan Aurinkotanssia ja viimeisenä tanssipäivänä tanssiareenalle syöksyi kesken tanssin heyoka vesiämpärin ja kauhan kanssa. Kyseinen heyoka oli antavinaan vettä tanssijoille (tanssijat ovat syömättä ja juomatta koko Aurinkotanssin ajan, tämän tiennet?) mutta kaatoi veden kauhallaan maahan juuri ennen kuin vedentäyteinen kauha saavutti tanssijan huulet. Olen useaan otteeseen kuullut lakotan toteavan "pienen kärsimyksen olevan hyvästä". Tässä tapauksessa kyseinen heyoka siis "auttoi kärsimyksessä" omalla, ilveilevällä tavallaan.

Aiheesta tänään keskustellessamme Oglala-ystäväni kuitenkin painotti uskomaansa, ettei kukaan yksittäinen henkilö pystynyt hallitsemaan kaikkia heyokoihin liitettyjä voimia - olivathan he saaneet ne juurikin wakíŋyaŋ'eilta. Hänen mukaansa tietyt heyokat esimerkiksi pystyivät kontrolloimaan vallitsevia sääolosuhteita.

Loppukäsityksenäni keskustelusta oli se, että heyokoita oli erilaisia ja kukin toimi wakíŋyaŋ'eilta saamiensa näkyjen mukaisesti.

Mainittavaa on myös se, että useampi Pine Ridgessä oloaikanani tapaamani henkilö kertoi olevansa 'heyoka'. Myös ystäväni, jonka kanssa tänään aiheesta keskustelin, suhtautuu vähintäänkin kovin epäilevästi tähän todeten ettei ole mielestään koskaan tavannut yhtään oikeaa heyokaa - ja hänet tuntien sekä taustansa tietäen minulla on myös syytä uskoa tähän.

En tiedä, auttoiko tämä sinua, Haukka, yhtään. Toivottavasti kuitenkin, edes pienissä määrin.

Sitten enemmän otsakkeen mukaiseen aiheeseen, eli kuviin ja esilläoloonsa. Lisäsin eilen pari aiheenmukaista ruutua osoitteeseen

http://www.flickr.com/photos/panu_kontkanen/

ja ko. osoitteeseen tulee lähipäivinä useampikin otos lisää, konsa vain saan seulotuksi läpi arkistoni.

Sanomatalon aulagalleriassa järjestetään joulukuussa Co-Core -niminen tapahtuma, joka on osa World Design Capital -hanketta. Kyseessä on lähinnä eri aasialaisten taide- sekä designyliopistojen järjestämä vuotuinen tapahtuma, jossa esitellään Co-Core -klusterissa mukana olevien ylopistojen tekeillä olevia lopputöitä.

Oma tekeillä oleva, "From Sweat Lodge to Sauna" -otsakkeinen lopputyö valikoitui tänä vuonna Co-Core'ssa esiteltävien töiden joukkoon ja sen myötä itse lopputyöaiheeseen voi tutustua Sanomatalon aulagalleriassa keskiviikosta 12.12.2012 lukien. Sisällytän oman työn presentaatiooni joitakin kuvia Pine Ridgestä, ne lie kuitenkin verraten pieniä.

Seuraavalla viikolla (viikko 51) samassa tilassa voi nähdä joitakin Lakota-maiden kuvia lisää - ja ennen kaikkea valokuvapainottesemmin, myös ennen kaikkea kokonsa puolesta, sillä osa esillä Co-Core -tapahtumassa olevista töistä poistuu tekijöiden maastalähdön myötä = valtaan tilaa omilla valokuvillani. Tuo lie muotoa "traileri" varsinaiseen 'The Rez' -valokuvanäyttelyyn.

Tammikuuksi 2013 on sovittu ko. aiheen valokuvia nähtäville maailman parhaan parturin kampaamoon Slow'hun Helsingin Punavuoreen:

https://www.facebook.com/piaslow?fref=ts

ja sitten koko komeudessaan The Rez -näyttely avaa Mediakeskus Lume:ssa maaliskuussa 2013.


Hyvää vointia,

Panu.

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 02.12.2012 22:17

Kiitti tiedoista Woland. Johan tuossa oli aika lailla asiaa heyokakultista.

Kirjailija Robert Utleyn mukaan myös itse Sitting Bull kuului heyoka societyyn. Tosin herra Bull kuului aika moneen muuhunkin seuraan. Hiljattain luin myös artikkelin eräästä itselleni tuntemattomasta lakotasta, joka oli ollut hyvin kuuluisa heyoka societyn edustaja. En löytänyt koko artikkelia, kun piti tarkistaa hänen nimensä.

Elokuva Pieni Suuri mies antoi hienon näytteen heyok-societyn erään jäsenen touhuista. Varmasti tämä seura oli kaikilla lakotojen kyläkunnilla, ehkäpä kuitenkin joitakin paikallisia eroavaisuuksia on saattanut olla.

Täytyypä vielä etsiä tästä aiheesta mielenkiintoista luettavaa. Malmilla tunsin yhden tyypin joka käyttäytyi hyvin samalla tavalla kuin nämä heyokat. Häntä pidettiin kylähulluna. Mies osasi kuitenkin ennustaa säät ja näki asioita, joita muut eivät huomanneet. Hän oli vain syntynyt väärässä paikassa väärään aikaan, eikä saanut koskaan yleistä hyväksyntää.
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » Pe 07.12.2012 19:51

En minä tutkija ole, mutta kyllä tämäkin puoli kiinnostaa:

Klowneja oli kaikissa intiaanikulttuureissa ja jotkut historioitsijat ovat todenneet, että irokeesien False Face society oli monelta osin verrattavissa tasankointiaanien pyhiin pelleilijöihin. Arapahoilla ja assiniboineilla oli kummallakin ”Hullun Tanssinsa”, joka muistutti paljon lakotojen Heyoka societyn tansseja. Pueblojen klownit jakaantuivat erillisiin kesä- ja talvipelleihin. Navojojen klownit naurattivat naisia ja lapsia, mutta kun klowni tuli lähemmäksi muuttui naisten nauru silkaksi kauhuksi ja lapset piiloutuivat säikkyinä äitiensä selän taa. Apache-lapsia taas peloteltiin klowneilla, jotka poimivat lapsia suureen koriin ja syövät nämä myöhemmin.

Itärannikolla klownit tekivät ihan kirjaimellisesti pahoja tekoja. Irokeesien valekasvojen jäsenen tullessa taloon hän saattoi siepata kourallisen hehkuvaa tuhkaa takasta ja heittää sitä kaikkien näkyvissä olevien päälle.

Luoteisrannikon Kwakiutlien Hullun tanssin osanottajat menivät vielä pidemmälle. Kun yliluonnollinen voima saavutti heidät niin normaali leppoisa leikinlasku unohtui tyystin ja tanssijat alkoivat lyödä ympärillään olevia katselijoita kepeillä ja heitellä näitä kivillä. Tilaisuuksissa esiintyi myös kuolemaan johtaneita puukotuksia.

Ja kaikkien tekojen taustalla oli tietenkin uskonto.
Haukka

Woland
Viestit: 25
Liittynyt: Ma 16.03.2009 01:29
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Woland » Pe 14.12.2012 22:18

Perjantai-iltaa, ihmiset,

kiitokseni vastauksistanne.

The Rez - Preview -työnimellä kulkeva kokonaisuus pystyttyy siis huomenna lauantaina 15.12.2012 Helsingin Sanomatalon Aulagalleriaan. Siellä on nähtävillä reilun kymmenen kuvan lakotareservaattiaiheinen kokooma joulukuun 23. päivään saakka.

Sanomatalo on avoinna arkisin klo 7-21 ja viikonloppuna klo 10-18 ja Aulagalleriaan on vapaa pääsy.

Olen lisännyt muutaman myös tuolla nähtävillä olevan ruudun osoitteeseen

http://www.flickr.com/photos/panu_kontkanen/

Haukka, hyvä jos heyoka-vastauksestani jotain apua oli. Mainitsemasi artikkeli alkoi kovin kiinnostamaan - jos sen löydät, vinkkaa toki. Ja malmilaisen reinkarnaation olisin kovin mielelläni tavannut.


Hyvää vointia,

Panu.

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » La 15.12.2012 11:39

Hieno tuo lakotain aurinkotanssi-paalu.

Antropologit ovat löytäneet intiaanien aurinkotanssista lähes sata erilaista piirrettä, joten vaikutteita on tullut joka suunnasta. Joka kansan, vieläpä heimonkin, aurinkotanssi erosi toisistaan lukuunottamatta tasankojen ojibwoja jotka omivat sellaisenaan tasanko-creiden tanssin. Utet ja Wind riverin shoshonet olivat tanssissa hyvin liki toisiaan ja yllättäen poncain aurinkotanssi oli lähes täydellinen kopio oglala-lakotoilta.
Haukka

Woland
Viestit: 25
Liittynyt: Ma 16.03.2009 01:29
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Woland » Su 23.12.2012 14:29

Iltapäivää, ihmiset,

tänään on viimeinen mahdollisuus käydä katsomassa The Rez - Preview -valokuvanäyttelyä Sanomatalon Mediatorilla.

Sanomatalo ja Mediatori on avoinna tänään yleisölle klo 22 saakka.


Hyvää vointia,

Panu.

Woland
Viestit: 25
Liittynyt: Ma 16.03.2009 01:29
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Woland » Ti 01.01.2013 13:55

Hyvää alkanutta vuotta, ihmiset,

ja kiitos Sanomatalossa käyneille myös tätä kautta.

Seuraavaksi The Rez -sarjan kuvia on nähtävillä Parturi-kampaamo Slow'ssa Helsingin Punavuoressa perjantaista 4.1.2013 alkaen.

Parturi-kampaamo Slow on avoinna tilauksesta ja se sijaitsee osoitteessa Laivurinrinne 2, 00120 Helsinki. Puhelinnumero kampaamoon on 050-4945941.


Hyvää vointia,

Panu.

Woland
Viestit: 25
Liittynyt: Ma 16.03.2009 01:29
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Woland » Pe 04.01.2013 11:04

Aamupäivää, ihmiset,

The Rez - Second Preview -näyttely on auennut tänään Parturi-kampaamo Slow'ssa osoitteessa Laivurinrinne 2, 00120 Helsinki. Kyseinen parturi-kampaamo sijaitsee Punavuoren Viiskulmassa.

Nähtävillä on myös kuvia, joita ei ollut esillä Sanomatalossa.

Kuvat ovat esillä 6.2.2013 saakka ja näyttely on maksuton.

Slow'n tarkemmat aukioloajat saa selville numerosta 050-4945941.


Mukavaa päivää,

Panu.

Vastaa Viestiin