tällaista

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Jari Teilas
Viestit: 2476
Liittynyt: La 24.03.2007 13:56

tällaista

Viesti Kirjoittaja Jari Teilas » Ke 15.05.2013 21:22

Jari Teilas

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 16.05.2013 08:28

Kappas vain. Ja artikkeliin on päässyt myös Pecos Bill, texasin tarumainen sankari, joka kirjoitti lännensarjat ja historian kerralla uusiksi. Eipä silti. Kakarana pidin Pecos Billiä yliammuttuna ja täysin epätodellisena, kuten hän olikin. Jälkeenpäin olen kuitenkin alkanut arvostaa tätä sarjaa sen monien hienojen "pikku juttujen" vuoksi, joita monet eivät tajunneet ikinä.

Ja olihan hänellä Pikku-Sue, tuo Texasin herkku, jonka perään kuolasin pienenä. Vielä enemmän tykkäsin Calamity-Janesta, kunnes näin minkänäköinen hän oli ollut todellisuudessa.

Mutta asiaan. Ihmisten käsitykset intiaaneista ovat niin vajavaisia, että hävettää. Mutta vika on siinä, että intiaaneista on pyritty antamaan aivan käsittämätön kuva.

Hyvä että Riku Hämäläinen oikoo näitä valheellisia käsityksiä, jotka ihmiset ovat saaneet. Savumerkeillä ei kovin monimutkaisia asioita pystytty viestittämään, mutta tasangoilla kehittynyt viittomakieli tunsi jo aika paljon sanoja. Väärinkäsitykset olivat kuitenkin verrattain yleisiä käsimerkkejä tulkittaessa - varsinkin silloin kun euro-amerikkalaiset yrittivät opetella niitä.

Pitkillä etäisyyksillä käytettiin savumerkkejä , jotka tehtiin huovilla. Öiseen aikaan savumerkit voitiin korvata tulimerkein. Viestin voi tuolloin lukea miesten tai hevosten liikkeistä tulen ympärillä tai sen edessä. Metsäisillä seuduilla viestejä jätettiin joskus maahan. Jäljittäjät osasivat tulkita taivutettuja puun oksia, pinottuja kiviä ja kallioon raaputettuja kuvia. Peilit olivat kysyttyä tavaraa koska niillä voi paitsi ihailla itseään niin lähettää myös merkkejä auringonsädettä taittamalla.
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Witko » To 16.05.2013 15:20

Pakko kai se on meikäläisenkin taas jotain mölistä että pääsee pätemään.

Haukka on hyvin oikeassa tuossa peili viestinnässä.

Kenraali Mileshan yritti käyttää jotain julmetun kallista aurinkopeili paneeli
systeemiä Apacheja vastaan 1886-loppupeleissä vaatimattomon 5 000 sotilaan ja 500 Apache tiedutelijan lisäksi. Gerry ja Co hoitivat ihka tavallisilla halvoilla peileillä koko homman täydellisesti. Siinä Milesille pieni opetus.________
Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 08.05.2017 14:44

Vanhat mainokset ne vasta hauskoja ovat. Ei tämä intiaaneihin liity, mutta erääseen toiseen rotuun kylläkin.

Kuva

Kuva

Kuva
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 08.05.2017 15:57

Ja kyllä tässä intiaaneihin päästään, rasismistahan on kysymys. Yksi Suomi-filmin kirkkaimmista helmistä ”Pekka ja Pätkä neekereinä” on aiheuttanut paheksuntaa ja synnyttänyt rasismikeskusteluja. Mutta turhaa tästä filmistä on jäkättää, pitää käsittää että elokuva peilaa vain omaa aikakauttaan . Tampereen kaupungin maahanmuuttajaneuvoston puheenjohtaja Abdulkadir Hashi ei näe Pekan ja Pätkän esittämisessä ongelmaa – kunhan huumorissa säilyy kunnioitus sitä rotua kohtaan, josta vitsaillaan. Elokuvan tekoaikaan maailma oli erilainen.
Kuva

Ja tuosta otoksesta näemme, että elokuva ylistää mustia miehiä. Valkoinen nainenhan käy aivan kuumana mustaan Pätkään.

Kuva

Amerikassa on käyty kiivasta keskustelua urheilujoukkueiden nimistä: pahin esimerkki lienee Washington Redskins, mutta paheksuntaa ovat aiheuttaneet myös Cleveland Indians, Kansas City Chiefs ja Chicago Black Hawks.


Kuva
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ti 30.05.2017 07:00

Esittelen kuukauden Witkon. Hän on eläkkeellä oleva hevosfarmari-keinosiementäjä ja etunimeltään Harry. Hän elelee eräässä pikkukaupangissa New Yorkin osavaltiossa ja aiheuttaa joskus pahennusta hieman riehakkaalla käytöksellään. Mutta vain joskus. Normaalioloissa Harry Witko on hamiton luontokappale kuten kaikki Witkot. Pokeri on hänen suurin paheensa.

Harry


Kuva
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ti 30.05.2017 07:10

Ja lisää näitä vallattomia Witkoja. Tuossa itse David W, jonka ainoa tarkoitus on juottaa kiltti perhetyttö huppeliin. Vaaleanpunainen muki ja kaikki. Häpeä Witko!

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 31.05.2017 13:06

Tässä David Witko äimänkäkenä yhden monista tyttöystävistä(nyt ei puhuta vaimosta) ja kyllähän tuokin krota kuvassa kelpaa paremman puuttessa.
Näin huonoo happeen David Witko meni Haukka Wainaan jutuista.Tuosta vanhasta Witko-sedästä minä lliikutuin ja tunsin kuinka jotain liikahteli sydämen sopukoissa ja minä murruin täysin näistä tunteistani. Ehdoton Witkojen klaaniin pelimies ja tenukeppi on Dirty Harry.

Kuva

D.Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 31.05.2017 15:18

Muistelin että Haukalla oli nuorena miehenä ollut melkoinen trauma kun oli lukenut Pecos Billejä ja oli alkanut kaivertaa nuoren viikseenvetäjän mieltä, että onkohan nämät kovinkaan autenttisia kuvauksia Wanhasta Willistä Lännestä.Witko Daavidin poika on myös lukenut 80-luvun alussa näitä helvetin surkeita Pecos Billejä ja Calamity Jane oli ainoa syy miksi sain vähän selailtua lehtistä, mutta itse Pecos Bill oli niin traumaattinen tyyppi 50-luvun fiftari blokinsa kanssa että jouduin polttamaan koko sarjan isolla avotulella Mittumaarena.

Muttä tämä lehti olikin jo eri maata ja siitä sai ihan aikuisenakin kunnon mustan huumorin naurut irti ja kyseessä oli tietysti kultti-lehti Cocco Bill.Italian tyylinäyte todella absurdista huumorista. Jokainen kuva oli täynnä mitä ihmeellisempiä kuvia,makkaran pätkiä,silmäpuoli kanoja,pulskia matoja ja kuolemattomia aforismejä. Se joka toiselle kuoppaa kaivaa,saa $ 3,75 tunti. Saluunan pitäjän nimi oli Kurt Vattanahka,sitten oli pahamaineiset Kuknas-veljekset,Keltsi ja co.Silmäpuoli kanat lauloivat Kokkorii,kokkaroo pelastajalle keksiii ja laatikkoo.Olemme silmäpuolikanoja. Cocco Bill tappoi aivan rutosti eri rosvoja ja usein kuolleet nousivat taivasta kohti ja sanoivat kaikkia eri latteuksia. Täytyy penkoa kesäasunnolta onko vielä jäljellä nämät klassiset lehdet.Ovat divareissa kulttikamaa. Pahkasika oli suomalainen huippulehti ja kunnianosoitus Martti"HuuHaa"Innaselle.

Cocco Bill ja Mäskiläiset
Kuva

Kuva

Tässä vielä Pahkasika
Kuva

Kuva

Ajankohtainen piirros.
Kuva

D.Witko

P.s. Varaanit,nuot luomakunnan vallattomat veijarit aka Markku Paretskoin lause

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 31.05.2017 19:29

Cocco Bill oli kieltämättä hauska. Sai nauraa makeasti ja usein.

Kuva

Pecos Billistä taas olen Witkon kanssa aivan eri mieltä. Siinä oli jotakin ainutlaatuista taikaa, jotakin jota ei osaa selittää. Vieläkin menee kylmät väreet, oli se niin hieno kaveri . Ja Calamity Jane, sellaista herkkujen herkkua näkee harvoin sarjakuvissa.

Kuva

Ja Pecos Billin hienoja oivalluksia: Taivaan Ratsastajat. Mahtavaa!!!

Kuva

Ja parhaiden piirtäjien intiaaneissa oli tyyliä.

Kuva

Ja mitä naisia.


Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 02.06.2017 11:26

Myönnetään että Pecos Billin, varsinkin naisissa oli sitä tyyliä ja seksikyyttä, mutta itse Bill oli kyllä joutopoika ja vieläkin on Daavidilla melkoinen Vendetta menossa ko. huithapelin kanssa mutta naiset saavat täyden armon.

Tämän muistan myös ja olivat piirrokset aika realistisia, jopa Buffalo Bill-lehti sai täyden synninpäästön armottomalta Daavid-sedältä.
Kuva

Kuva

Tex Willerissäkin oli hetkensä kuten tämä pelkistetty piirros osoittaa ja todistaa myös sen että Tex Willer ymmärsi jotain myös naisten päälle, mutta"Wanha Hopeatukka"Kit Carson ymmärsi vain hevosten ja tukan päälle. Tex"Tenu"Willer oli kyllä Daavid Witkon lukemaa 1970-luvun loppupuolella.
Kuva

Tex Tenu on taas kerran joutunut pulaan tunaroinnistaan aika mäskeissä Intiaanien mailla, mutta onneksi uhkea Intiaaniprinsessa Lilyth pelastaa Tenukepin pulasta ja tarjoaa makeaa piirakkaa Tenulle, että tämä roikale saisi voimiaan takaisin.Tiger Jack on taas jossain päin Arizonaa SM vetimissä"nahkaliivit"ja hänestä ei ole avustajaksi nytkään.
Kuva

D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Haukka » La 03.06.2017 18:59

Miksihän juuri Tex Willer on jäänyt elämään ainoana noista kaikista lännen sarjakuvista? Hänellä ei liene edes uusia kilpailijoita, ainakaan tuollaisella perinteisellä tyylillä piirrettyjä. Ei Suomessa eikä kai muuallakaan. Itse luin sitä lähinnä 1970-luvulla ja sitten taas 2000-luvun alussa. Alkuperäinen piirtäjä Kaaleppi oli aika huono joihinkiin myöhempiin maeastroihin verrattuna. Mutta niin vain näyttää olevan, että yhä uuset sukupolvet löytävät Willerin.

Suomessa tehtiin Finn Wesrtä, joka ei ollut sarjakuva, vaan lukemisto. Itse taisin lukea noin kolme kyseistä kirjasta. Ensimmäinen käsiini osunut oli niin hyvä, että ostin sen innoittamana muutaman lisää. Ne olivat selvästi eri kirjoittajan tekstiä ja aika huonoja. Innostus lopahti siihen. Tuo tapahtui joskus 1980-luvulla.

Yllätyksekseni huomasin, että kotimaassa tehdään tänä päivänä lännen sarjakuvaa. Tuossa muutaman päällikansi. Tuskinpa näillä pitkälle pötkitään. Painosmäärä lienee aika vaatimaton, mutta kai näille oma pieni lukijakuntansa löytyy:


Kuva

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 04.06.2017 09:23

Tuo oli minulle aivan uusi lehti ja heti nimet olivat iskeviä"Rosalie Lännen kuumin Huora",siinä on sitä lyriikkaa.Runkkaileva rosvo sopii nimeksi vaikka Hau........lle.

Tässä kerrankin autenttinen ja realistinen Wanhan Lännen kuvausessio.Nyt vihdoin siis saamme tarkkaa historian tietoa mitä oikein tapahtui kun nuori Liitovaltio valloitti Länttä.Haukalta taas kerran uskomaton autenttisen historian löytö netin uumenista ja kupeiltakin.Fantastista työtä vielä kerran Sir Haukka.Realismin juhla siis odottaa Daavidia divareissa ja muuten Adlibriksessäkin koska hekin myyvät tätä tarkkaa faktaa lehtisenä.
Kuva

Adlibris ja Witkolla alkoi heti tilaaminen tähän uskomattomaan Vol I,II............sarjaan.
http://www.adlibris.com/fi/haku?q=rivo%20l%C3%A4nsi


D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 04.06.2017 21:05

Rivon Lännen esikuvat löytyvät italialaisista fumeteista, joita julkaistiin suomeksi 80-luvun vaihteessa mm. nimillä Karzan, Seksilänkkäri ja Kanki Kukkonen. Nämä lukemistot kasvattivat monia salskeita nuoria heppuja, joiden faijatkin kävivät lukemassa lehtiä salaa, Rivo länsi on tehnyt paluun näille juurille. Tuossa 1970-luvun italialais-suomalainen versio vanhasta kunnon Zorrosta ja sitten Kanki Kukkonen (ei siis Kanki-Kaikkonen).

KuvaKuva
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: tällaista

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 05.06.2017 14:20

Kuva

Pieni katsaus vielä Rivoon Länteen joka aloitti Suomen valloituksensa Turusta. Turkuhan on, kuten kaikki tiedämme, Suomen kulttuurin kehto. Yläkuvassa Turun sarjakuvakaupan Petteri Oja, joka lanseerasi Rivon Lännen. Piirtäjänä sarjassa toimii Kiero Dick, joka ei anna oikeaa nimeään julkisuuteen. Tuossa vanha mainos numerosta numero 4:Kuva

Rivon Lännen odotetussa neljännessä osassa seikkaillaan sisällissodan päivien ajassa kuumassa etelässä ja seurataan neekeriorja Mambon väkivallan täyttämää elämää plantaasilla, jossa hän joutuu sekä sadistisen isäntänsä että kyltymättömän rouvansa käsittelyyn. Toteuttaako alkava sota Mambon unelmat vapaudesta, rakkaudesta ja kostosta?

Mikä onkaan Mambon salaisuus?
Haukka

Vastaa Viestiin