Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 05.09.2018 15:52

Haukka otit liian vakavasti Witkon Hamilo shown. Enhän minä edes tunne koko Esko-setää, vaan syy miksi aloin piruilemaan johtuu siitä, että Esko on ollut todennäköisesti 1970-luvun alussa pitkätukkainen kukkaislapsi ja kukkakeppi vartaloltaan ja tuo liiman, masinolin, tinnerin ja kaiken maailman kemikaalien haistelu Eskolta otti päähän konservatiivistä Witkoa joka oli v. 1973 n. 3.vuotias lapsinero ja soitti pianoa takaperin kuin Wolfgang Amadeus Mozart. Olen myös sukeltanut viisi vuotiaana Mäntyluodosta yli Perämeren suoraan Ruotsiin ja vain snorkkeli päällä. Muistelisin että Markku Henriksson kirjoitti Alkuperäiset Amerikkalais-kirjassa juuri tuosta nimien kääntelystä ja sanoi että jokainen voi käyttää joko suomenkielistä käännöstä tai englanninkielistä nimeä. Jotkut paikat kuten Rocky Mountans on Kalliovuorten nimenä ihan käypä, The Great Lakes Suuret Järvet ym. Samoin tuo Istuva Härkä, Punainen Pilvi ja Hullu Hevonen ovat vakiintuneet suomenkielessä.

Minä en kyllä ala haukkumaan Henrikssonia tai Rani Andessonia, sillä miehet ovat raskasta luokkaa/ammattimiehiä minusta Intiaanien tutkijoina. En edes snobbaile tällä kieliasialla, mutta minusta olisi silti paras jos käytettäiisin vain ja ainostaan englanninkielisiä nimiä Intiaanikirjallisuudessa, sillä täytyy muistaa että Intiaanien nimet olivat jo kerran käännetty englanniksi heidän Intiaaninimistään, joten tämä suomenkielen käyttö tekee kaikkia John Ruohoja, Täplähäntiä ym. Ei Esko-setä tätä nimi juttua ole ruokkinut kuten Haukka totesi vaan ihan 1800-luvun lopusta asti oli Topeliuksen Indiaaneja ym.


Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 20.10.2018 09:08

Alaskan alkuperäiskansojen taidetta esillä Rovaniemellä. Pitkä matka ja vaikuttaa liian modernilta itselleni, kun vasta viime vuosina olen alkanut pitämään luoteisrannikon perinteisestä taiteestakin.
Viimeisen kuvan tekstistä jää helposti käsitys, että orjuus olisi joku valkonaamojen natiiveilla aiheuttama juttu. Stigma säilyi aina 1900-luvun loppuun orjien jälkeläisillä P-Amerikan luoteisalueella, ja todennäköisesti instituutio olisi edelleen voimissaan ilman kalpeanaamojen puuttumista asiaan.


https://yle.fi/uutiset/3-10464045

Kuva

Kuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 21.10.2018 15:55

Taide on sinänsä hieno juttu, vaikka se joskus menee vähän allekirjoittaneen ylitse. Intiaanitaide on parhaimmillaan upeaa, ei siinä mitään.

Tuossa ylen vanha juttu, jossa taiteelle ei ole mitään sijaa, ihan vain mielenkiinnosta laitoin tähän.

Vauvana kuolleen tytön DNA-tutkimus kumoaa vakiintuneet käsitykset siitä, miten Pohjois-Amerikka alkujaan asutettiin, sanovat tutkijat. Kansainvälinen tutkimus perustuu 11 500 vuotta sitten eläneen lapsen geeniperimään.

https://yle.fi/uutiset/3-10005844
_________
Ja, että saadaan tähänkin viestiin kuva, niin laitetaan suomalaistunut mohawk Anthony Rice-Perttunen. Hän ottaa kantaa muun muassa sulkapäähineen käyttöön .

Kuva

https://yle.fi/uutiset/3-10184919

Siispä, hävetkää tytöt! (Näin saatiin toinenkin kuva)

Kuva

Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 21.10.2018 20:11

Älkää pojat naurako, tämä on joululukemiseni tänä vuonna. Intiaanien parissa liikutaan.

Kuva
Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 22.10.2018 19:46

Haukka kirjoitti:Älkää pojat naurako, tämä on joululukemiseni tänä vuonna. Intiaanien parissa liikutaan.
Taitaa olla romaani kyseessä. Myönnän etten ihan hirveästi luota Ketun osaamiseen intiaanikulttuuriin liittyvissä asioissa, joten toivotaan että tässä ei koiteta liian tietäjiä olemaan. Ja luottamuspulahan johtuu yksinkertaisesti Findians-kirjassa esiintyneestä epäkorrektista historiasta, kuten väitteestä valkonaamojen tavoista tahallisesti levittää isorokokkoa tai ampua "aseettomia" intiaaneja Wounded Kneessa. Nuohan ovat tuollaisia tyypillisiä noviisin ensikosketuksia intiaanihistoriaan, valitettavasti.
Mutta muutenhan lukeminen kannattaa aina. No ok, onhan sellaistakin roskaa tullut vastaan että ei kyllä kannattanut...

Suomenkieliseen formaattiin liittyen vielä, nyt kun tuosta Kirkerista lueskelen, niin muistelin miten vuoden 1980 Hopeanuolessa, veikkaisin numeroa 8., kerrottiin lännen lenapeista. Siinä oli maininta miten nämä palvelivat Uuden Meksikon vapaaehtoisissa. Lisäksi Sir Penan Yhdysvaltain ja Kanadan Intiaanit-kirjassa sekä lenapien, että shawniiden kohdalla mainitaan palvelu Uuden Meksikon "miliisissä". Miten asia mahtoi olla siinä alkuperäisessä Pohjois-Amerikan Intiaanit-kirjassa, sitä en muista, uudessa versiossa oli kyllä 1820-30-luvut mainittu, mutta Hopeanuolessa ainakaan ei mistään vuosiluvuista tainnut olla mainintaa.

Tuolloin pikkupoikana, valistuneena sellaisena, pohdin että kyseessä täytyi olla palkkasotilaana amerikkalaisten puolella taistelu. Meksikon hallinnon alla alue tietysti lenapien ja shawniiden aikaan oli. Ehkä tuo "miliisi" on myös käsitteeltään jotain muuta kuin Kirkerin jengin varsinainen toiminta, mutta jonkinlaisen sopimuksen alla osan ajastaan toki toimivat.


Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 23.10.2018 18:34

Sen verran kuittaan että Kirkerin jengin Shawneet ja Delawaret häipyivät todellisuudessa Uudesta Meksikosta Oklahomaan jo ennen Don Santiagon kuolemaa ja ei ollut todellisuudessa niitä myyttisiä Delaware ja Shawnee sotureita Kirkerin maahanpanijaisissa vaikka niin Kirkerin-kirjassa vihjaistaan väärin jos oikein muistan näin luntaamatta.

No en ole mikään sanomaan tuosta Katja Ketun tuotannosta, mutta isorokkoahan käytti ainakin muuan sveitsiläinen kapteeni 1700-luvulla kun aloitti biologisen-sodan heittämällä linnakkeen sairastuvalta isorokon saastuttamia huopia linnakeen vallin yli Intiaaneille. En jaksa nyt hakea nimiä ja paikkaa, mutta tapaus on tuttu historiasta ja siirtomaasodista Pohjois-Amerikassa ja mitä Wounded Kneen ammuttuihin Intiaaneihin tulee niin siellä sai luotia ja räjähtäviä kranaatteja niin aseistautuneet Intiaanit kuin aseettomat naiset ja lapsetkin valitettavasti.


Witko

Kuva

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ti 23.10.2018 20:15

Witko kirjoitti: No en ole mikään sanomaan tuosta Katja Ketun tuotannosta, mutta isorokkoahan käytti ainakin muuan sveitsiläinen kapteeni 1700-luvulla kun aloitti biologisen-sodan heittämällä linnakkeen sairastuvalta isorokon saastuttamia huopia linnakeen vallin yli Intiaaneille. En jaksa nyt hakea nimiä ja paikkaa, mutta tapaus on tuttu historiasta ja siirtomaasodista Pohjois-Amerikassa ja mitä Wounded Kneen ammuttuihin Intiaaneihin tulee niin siellä sai luotia ja räjähtäviä kranaatteja niin aseistautuneet Intiaanit kuin aseettomat naiset ja lapsetkin valitettavasti.
Fort Pittin mahdollinen tarkoituksellinen tartutus onkin sitten ainoa. Milloin halutaan esittää intiaanien murhaamista tahallisilla isorokon levittämisillä, kaipaisin osoitusta jonkinlaisesta kaavasta ja suunnitelmallisuudesta, tällaisista ei näyttöä oikein ole. Ei kerta kuulemma homoa tee, isot pojat sanovat, ja tuota Pittin tapaustakin on toisinaan arveltu myytiksi.

WK on tavallisin ja samalla huonoin esimerkki "aseettomien" intiaanien murhaamisesta, siouxit saivat omaa tyhmyyttään tilanteen eskaloitumaan ja aloittivat myös tuon ammuskelun. Paljon parempia esimerkkejä oikeasti provosoimattomista tapahtumista tietysti löytyisi pilvin pimein, niitä ei vain oikein tahdo löytyä näistä suomennetuista suurista intiaanikirjoista, kuten me täällä luonnollisesti tiedämme. Toki olen varma että Kettu on ainakin tähän mennessä väkisinkin lukenut useita laadukkaampiakin julkaisuja, kyllähän ammattilaiset nykyään hankkivat pohjatietoa kirjoihinsa. Ideologia voi sitten toisinaan tehdä temput.

Mutta kuten moneen kertaan todettu, jostain se on aloitettava, ja varmasti Kettukin kehittyy intiaanihommissa niin pitkälle kuin haluaa. Kovasti tuota kirjaa kyllä kriitikot kehuvat, tuskin se siis ihan huonosti ainakaan kirjoitettu on.

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 24.10.2018 07:09

Kuva

Vaikka tämä minun viestini ei kuulukaan aiheeseen "IIntiaanit suomalaisessa mediassa", tämä käsittelee edelläkuvattuja asioita. Yläkuvassa joukko syvästi kunnioitettuja Rapid Cityn asukkaita, jotka osallistuivat allakirjoitettuun tapahtumaan.

Tämä tapahtui siis noin kaksi viikkoa ennen Wounded Kneen verilöylyä. Tapaus tuli laajemmalti julkisuuteen vasta vuonna 1959, kun "Badlands Foxina" tunnettu upporikas Peter Lemley avasi suunsa menneistä tapahtumista. Hän saneli nauhalle 70 vuotta vanhan Colen ranchilla tapahtuneen ammuskelun, johka kohteina olivat olleet lakotojen henkitanssijat. Kyseinen Lemley kumppaneineen oli kuulunut hiljattain perustettuihin Rapid Cityn kodintarvajoukkoihin, joiden tehtävänä oli suojella alueen valkoisia asukkaita mahdollisilta lakotojen hyökköyksiltä. Kodinturvaajat muodostuivat cowboysta ja muista aseisiin tottuneista miehistä, joiden yhteisenä piirteenä oli silmitön intiaaniviha. Kuinka ollakaan, äijät löysivät noin 80 henkitanssijaa, jotka olivat pystyttäneet tiipiinsä tanssipaikkansa ympärille.

-Mikä loistava tilaisuus, kodinturvaajat virnistelivät toisilleen ja hiipivät hieman lähemmäksi. Sitten he avasivat tulen. Pahaa aavistamattomat henkitanssijat käsittivät joutuneensa pirulliseen piiritykseen. Kymmenet tanssijat kaatuivat kuolleina tai vaikeasti haavoittuneina maahan, muiden sännätessä tipi-telttoihinsa hakemaan aseitaan. Mutta he eivät ehtineet asettua puolustukseen, sillä kodinturvajoukkojen taitavat tarkka-ampujat tekivät kuolettavan varmaa työtä. Myöhemmin noin 80 lakotojen ruumista piilotettiin niin, ettei niitä löydettäisi milloinkaan ja kukin kodinturvaaja lupasi sulkea suunsa ikuisesti tämän tapauksen tiimoilta.

Tästä löytyy tietoa netistäkin. Lähteenäni on allaoleva kirja, jossa on asian tiimoilta paljon enemmänkin tietoa, muun muassa monen ammuskelijan nimet.


Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 24.10.2018 08:44

Joo noita "tuntemattomia" joukkomurhia riittää, ihme vain että, esim. lakotat eivät ole mitenkään aktiivisesti Rabid Cityn ammuskelijoista valittaneet.

Tuosta Ketusta vielä, tietysti tämä allaoleva tapaus vaikuttaa osaltaan arviooni kirjailijan pysyttelemisestä faktoissa:

Kettu on kertonut joutuneensa vuonna 2008 kaappausyrityksen kohteeksi. Seuraavana vuonna Voima-lehteen kirjoittamassaan kolumnissa Kettu sanoi kaappausyrityksen tapahtuneen marraskuussa,[26] mutta joissain lehtihaastatteluissa tapahtuma-ajaksi on mainittu elokuu[27]. Sieppausyrityksen todenperäisyyttä alettiin epäillä vuonna 2012 kun Ketun toimittama naisiin kohdistuvaa seksuaalista vallankäyttöä käsittelevä antologia ilmestyi. Iltalehti epäili kaappauskertomusta mainostempuksi viitaten haastattelujen ristiriitaisuuksiin ja siihen, ettei poliisi ollut saanut tapahtumasta rikosilmoitusta.[27][28] Kansan Uutiset arvosteli Iltalehden uutisointia ja erityisesti sitä, että lehden toimittajat olivat antologian julkaisutilaisuudessa kirjan sijasta kiinnostuneita vain Ketun kaappauskokemuksesta.[29]

Maaliskuussa 2012 Kettu teki kaappausyrityksestä rikosilmoituksen. Hän kertoi tehneensä rikosilmoituksen sähköisesti heti tapahtuman jälkeen, mutta se ei ilmeisesti ollut tallentunut poliisin järjestelmään. Kettu oli olettanut poliisin luokitelleen tapauksen toivottomaksi selvittää, koska hän ei ollut osannut kertoa yksityiskohtia päällekävijöistä.[30] Vuonna 2015 Kettu myönsi Imagen haastattelussa liioitelleensa tapahtumien kulkua ja kyseen olleen humalaisesta ahdistelusta, jota tapahtuu hänen mukaansa naisille koko ajan.


Ketun ideologia saattaa siis vaikuttaa hänen kirjoituksiinsa, toki kun kyseessä on joka tapauksessa fiktio, liekö sillä tässä kohtaa väliä.

Toinen Voima-lehteen kirjoittanut suomalaisnainen on näköjään ollut myös tekemässä tutkimusta Alaskan alkuperäiskansojen parissa, ja vaikka tämä englanniksi onkin, niin itseäni kovasti kiinnostava teos, eikä tietysti vähiten Klondiken kytköksistä johtuen:


Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 24.10.2018 12:00

Lost Bird kirja kuvaa aika tarkaan näitä Rapid Cityn kotimilitiaa "Home Guard" ja muuan snaipperi Miller pisti oikein kunnon scalppi kokoelman esityskiertueelle ja saavutti jopa kunnolla rahaa niillä lakotain scalpeilla, aseilla, vaatteilla ym. mm. Chicagon maailmannäyttelyssä.
Lakotat eivät todennäköisesti kiinnittäneet tähän teurastukseen huomiota koska kaksi viikkoa myöhemmin ensin Sitting Bullin kuolema ja sitten kunnon juhlat ala' Wounded Knee. En ymmärrä edelleen mikä tässä Wounded Kneen verilöylyn vähätelyssä oikein mättää.
Ensinnäkin Big Footilla oli 120 soturia ja loput 200 naista ja lasta. Armeijalla oli 438 sotilasta, 22 tykistön miestä ja neljä rajua Hotchkiss 1,65 tuumaisia ja päälle 30 Oglala scouttia. Vaikka olisi menossa mikä tahansa hurmio ja aavetanssipaita, niin ei noin suuressa alakynnessä olevat lakotat itsemurhaa harrastaneet. Viisi lakota soturia avasi tulen sotilaita kohtaan mutta se leikki loppui nopeasti kun sotilaat saivat Hotchkissit tulittamaan ja rivinsä järjestykseen niin alkoi melkoinen naisten ja lasten lahtaus monen mailin säteellä.Sotureita kuoli 90 ja naisia ja lapsia 200 kuollutta. Tätä kesti aamusta aina iltaan asti.

En viitsi edes kirjoittaa tästä Verilöylystä lisää, koska kaikki asiaa tutkineet ovat todenneet sen Verilöylyksi, niin kuin Bear River, Sand Creekin, Marias Riverin, Washitan ja monet muut jossa armeija harrasti tarkka-ammuntaa pakenevien naisten ja lasten perään. Isorokon levittämisestä oli tämä Fort Pittin tapaus räikeä, mutta ei siitä valkoiset surua kantaneet kun kolerat ja isorokot Intiaaneja tuhosivat. Tietysti monet valkoiset kärsivät samoin näistä epidemioista enemmän tai vähemmän. Lupaan etsiä lisää tietoa näistä biologisen sodan käymisestä Intaaneja vastaan. Luulisin että kirjoistani jotain löytyy muutakin.

Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 24.10.2018 15:27

Witko kirjoitti: Lupaan etsiä lisää tietoa näistä biologisen sodan käymisestä Intaaneja vastaan. Luulisin että kirjoistani jotain löytyy muutakin.
Keksittyjä tarinoita näistä luonnollisesti löytyy, kuten Ketun ja kumppanienkin Findians-kirja toten näyttää. Tässä yhden dosentin käsittely keksityn isorokon levittämisen probleemasta:

https://quod.lib.umich.edu/cgi/p/pod/do ... format=pdf

USA järjesti myös useita rokotekampanjoita intiaanien keskuudessa alkaen Washingtonissa vierailevista intiaaneista 1801, vain pari vuotta rokotteen keksimisen jälkeen. 1832 esimerkiksi rokotettiin useita kansoja, omahoja, pawneita, yanktoneja, yanktonaita, otoja, iowia ym., edellisenä vuotena kongressissa säädetyn asetuksen mukaisesti. Aika vaikea löytää ainakaan USAn suunnitelmallista isorokon levittämistä kun hallitusta myöden oltiin huolissaan intiaanien väestöstä ja uhrattiin rahaa rokotuskampanjoihin.

Yksittäisten henkilöiden uhkauksia levittää isorokkoa sitten löytyykin esim. luoteisalueelta, missä Hudson's Bayn mestari, olisiko ollut McDougall, uhitteli avaavansa pullon mihin isorokko oli suljettu, mikäli intiaanit eivät pysy kauppakomppanian vaatimissa aisoissa. Myytit ja keksityt jutut on yleensä helppo osoittaa epätosiksi, niiden keksijät kun eivät juuri piittaa siitä, oliko kulkutauteja oikeasti liikkeellä lainkaan väitettyihin levittelyaikoihin, minkä dokumentit kyllä paljastavat. Tavoitteenahan on vain ja ainoastaan edistää jotain omaa agendaa, esim. USAn kansanmurhaisen intiaanipolitiikan tuomitsemista tms. kuten linkin Ward Churchillilla.

Taisin kirjoittaa edellisessä Kajo'ssa, että liioittelu väkiluvuissa ja kulkutaudeissa ei ole mitenkään tarpeellista, kritisoitavaa löytyy kyllä muutenkin kolonialismin ja eurooppalaisten laajentumisen aikakaudelta. En voi ymmärtää ideologista suhtautumista, kyllä oikean tutkijan pitäisi pystyä pysyttelemään faktoissa, erityisesti jos ne on helposti saatavilla.

Bear river tietysti alkoi taisteluna, 21 kaatunutta amerikkalaista kertoo siitä, mutta taistelun jälkeen alkoi kunnon teurastus. Samaa voisi sanoa ainakin WK:sta, vaikka siellä toki vain osa intiaaneista vaikuttaa olleen taistelunhaluisia. Dewey Beardhan kertoi ylpeänä miten hän sotureiden kanssa kävi läpsimässä couppeja sotilaisiin ja provosoimassa näitä taisteluun heti kun Big Footin leirinkunta saatiin kiinni. Lakotojen aloittamaan ammuskeluun vastaaminen riistäytyi käsistä ja päätyi verilöylyksi. G. Michno saattaa kyllä olla verilöylyistäkin eri mieltä, ainakin Bear riverin kohdalla väittää ettei ollut verilöyly, ja Sand Creekin kohdalla taitaa olla samaa vaivaa.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 24.10.2018 18:04

Luin tuon Ward Churchillin väittämän ja sitä humpuukia en tunnusta faktaksi, sillä siinä Ward on sensaation nälkäinen nk. tutkija. Ei ole suoranaista näyttöä että Yhdysvaltain armeija olisi käyttänyt mitää biologista sotaa Intiaaneja vastaan. Brittien suunnitelmiin kuului Fort Pittin tapauksen jälkeen mm. Kenraali Amherstin kirjeistä löydettyjä käskyjä ja ideoita levittää isorokkoa Intaaneihin, koska se oli tehokkain tapa hävittää heidät ja sen verran Amherst oli varovainen, että sanoi ettei missään nimessä kun käsitellään saastuneita tavaroita, niin itse ei pidä tarttua niistä. 1600-luvun alkupuoliskolla William Pitt käytti eri myrkkyjä ja infektioita sisältäviä tavaroita tehokkaana Intiaanien hävittäjänä. Bentin linnakkeen alkuvaiheissa oli jätetty vaunullinen koleraan kuolevia emigrantteja Tasankolle ja näistä Intiaanit saivat koleran joka niitti väkeä pilvin pimein. Oliko tuo tahallinen teko, niin siihen on vaikea sanoa mitään, mutta ihmeellistä että kuolevat eivät olisi poltettu jo pelkkien tuskien lieventämiseen ja taudin pysähtymiseen.

Ward väitti että Mandanien tuhoa isorokkoon olisi ollut Yhdysvaltain armeija mukana ja tuota en niele, koska tauti tuli höyrylaivan mukana Mandanien pariin. Tälläiset Wardit ovat historian vääristelijöitä. Ajatusleikkinä kyllä totean että Intiaanien kuoleminen eri epidemioihin oli sama kuin biisonien hävittäminen, kuten kenraali Sherman rennosti totesi, se oli halvin ja helpoin tapa hävittää tuo pirun Intiaani ongelma.
WK oli aivan turha tragedia ja se kääntyi kuvottavaksi lahtaukseksi ja se oli minusta aivan sama olisiko siellä ollut vaikka Kickapoita tai Omahia niin sama lopputulos verilöyly. Bear Riveristä ei kyllä kunnon taistelua saa yksikään rehellinen historioitsija, sama pätee kyllä Sand Creekiin, Washitaan ja kännisen Bakerin törmäily Marias Creekillä on todellinen verilöyly.

Kuinka paljon oikein löytyy Kalifornian Intiaanen Kansanmurhassa verilöylyjä niin vastaus on paljon. Modocit olivat saaneet valkoisilta huonon maineen rettelöitsijänä ja varkaina jotka tuli hävittää maan päältä tai saada rakas hauta Lava Bedsiin. Chief Josephin eeppinen pako sai vain Kansakunnan heräämään, mutta ei siinäkään mitään vapautta tullut Josephin Kansalle. Intiaanit olivat julmia taistelijoita ja aikakausi oli väkivaltaista, joten tappaminen molemmin puolin oli raakaa teurastusta ja siinä eivät naiset ja lapset paljon painaneet.
Turha on hakea mitään gloriaa millekkään Intiaani Kansalle ja niin Modocit kuin Nez Percet eivät olleet mitään syyttömiä jaloja villejä, kuin eivät pelkästään Comanchet, Apachet, Siouxit olleet ainoita raiskareita tai murhaajia. Joka joukosta löytyi julmuutta ja väkivaltaa ja armeija oli hyvä esimerkki järjestäytyneestä väkivallasta.


Witko

T Tienpää
Viestit: 675
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 19.11.2018 18:04

Haukka kirjoitti:Älkää pojat naurako, tämä on joululukemiseni tänä vuonna. Intiaanien parissa liikutaan.
Oletettavasti et ole tätä vielä lukenut, mutta kun se tapahtuu, niin kerrothan fiilikset kirjasta?

Nauramisista minulle tulee mieleen tämä:


Kuva

Naurettava nimi, tuollainen nuorisolle suunnattu seikkailu/salapoliisitarinoita nämä Dan Scotit ovat, mutta eivät lainkaan huonoja. Harkitsin aikoinaan tämän saatuani, että pitäisi näitä koittaa metsästää enemmänkin. Tarinassahan liikutaan suuressa navajo-reservaatissa, olisiko ollut joskus 1940-luvulla, ja kuvaukset intiaanien sosiaalisesta elämästä sekä kulttuurista ovat selvästi olleet se tärkein juttu kirjailijalle. Bret King-seikkailuja on suomennettu yhteensä kuusi tarinaa, jos vahingossa tällaiseen törmää, niin kyllä ainakin tuon kyseisen kehtaa lukea.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 20.11.2018 18:08

Dan Scott tuntuu olevan mieltynyt myös gladiaattorien elämään ja koulutukseen. Onko mies joku sadomasokistinen luonne ja omaa kumisen tai jopa nahkaisen niittinaamarin ja kaikkea muuta kivaa sm. aiheista kamaa. Aika arveluttavaa kamaa tarjoaa T.T. Markiisi Saden kanssa kumppani tai itse Apollinairen sielunveli taita Dan Scott olevan. Miksei mies ole kirjoittanut kirjaa maahisista navajo-reservaatiossa.

Kuva
Kuva

Tässä ehtaa Dania ja navajot ovat ikeessä ja nuhteessa. Viisi ekua huutelee divarista tämä kuuma teos K-18 kamaa.
Kuva
Kuva
Kuva

Onkohan sama Dan-setä tässä kirjassa kynässä, minkä aihepiiri arveluttaa puritaanista ja konservatiivista Witkoa.
Kuva


Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanit suomenkielisessä mediassa

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 22.11.2018 15:28

T. Tienpää kirjoitti:Oletettavasti et ole tätä vielä lukenut, mutta kun se tapahtuu, niin kerrothan fiilikset kirjasta?
En ole vielä lukenut enkä ostanut Ketun kirjaa, mutta kyllä se yhä kiinnostaa. Nuoret naiset nimittäin ovat joskus kovasti meikäläisen makuun – siis tarkoitan tietenkin kirjoittajina. Katja Kettu toimitti muitten töittensä ohella vuonna 2012 tuollaisen kirjan, jonka nimi herätti närkästystä ainakin yhdessä naispolitiikossa. Minä uskon, että Katja Ketulle on käyttöä suomenkielisessä kirjallisuudessa tulevinakin vuosina. Siis ehdottamasti haluan tutustua hänen tämän vuoden tuotantoonsa. Alakuvassa Katja kovassa seurassa

Kuva
Kuva
Haukka

Vastaa Viestiin