Kuvia arkisäärystimistä?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Simo Hankaniemi
Viestit: 957
Liittynyt: Pe 09.03.2007 05:43

Kuvia arkisäärystimistä?

Viesti Kirjoittaja Simo Hankaniemi » Su 15.04.2007 22:59

Mika, sinulla kun on näitä kamakuvia valmiiksi luokiteltuina tuhansittain, niin löytyykö yhtään kuvaa tasankomiesten nahkaisista arkisäärystimistä? Siis kuvia pelkistä säärystimistä, ei henkilökuvia. Voi olla, ettei niitä paljon ole, kun museoihin ja kokoelmiin on hankittu aikoinaan niukanlaisesti arkista tavaraa. Olen kiinnostunut erityisesti niistä kuteista, joita tehtiin vanhan tipin savustuneesta yläosasta. Veikkaisin, etteivät nämä säärystimet näytä muotoilultaan samalta kuin tunnetut kauriinnahkaiset "lappusäärystimet". Onko tarkempaa tietoa?

Charlie
Viestit: 782
Liittynyt: Pe 02.09.2005 19:27
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Charlie » Ma 16.04.2007 10:09

Tosi on arkikamoja on paljon vaikeampi löytää museoista. Tässä joitain nahkalegginsejä. (yksi syy miksi arkikamoja on vähän on se että niihin "teetettiin" helmitöitä sum muita jälkeenpäin, saatiin näyttävämpää ja arvokkaampaa. Esim noi yhdet tuolla välissä joissa on helmityöt vaikkuttavat rumilta arkipöksyiltä johon lisätty erilliset helmityöt) kuvat on lakota, winnebagoa apache jne, kysy jos haluat jostain kuvasta enempi infoa, katson onko mulla ylhäällä. Tarvitsetko lisää, vai riittääkö nämä?

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Hoka Hey!
mika at equstom.fi

Simo Hankaniemi
Viestit: 957
Liittynyt: Pe 09.03.2007 05:43

Viesti Kirjoittaja Simo Hankaniemi » Ma 16.04.2007 21:56

Niitä oli enemmän kuin odotinkaan, kiitos Mika! Joukossa oli muutamia sellaisia, joita mielessäni haeskelinkin, eli "laputtomia" säärystimiä, joiden saumaan on ommeltu erillinen ripsuiksi leikattu nahan siivu.

Tein aikoinaan aivoparkitusta hirvennahasta arkisäärystimet, joiden reunat sidoin kiinni nahkanauhoilla, mutta rakenne ei oikein tyydytä. Sauma irvistelee ikävästi ja kylmillä ilmoilla aukoista tuntuu hyinen veto. En ole osannut ratkaista, että mitä niille tekisin. Pidin parhaana mahdollisuutena pitkän sauman ompelemista umpeen ja ripsunahan liittämistä saumaan. Oli tietysti selvää, että tällaisiakin säärystimiä on täytynyt olla, mutta minulla ei ollut kunnollisia esimerkkejä mielessäni. Nyt tuli vahvistusta uskolle.

Kun tein aikoinaan nämä säärystimet, niin en tiennyt, että tehtiinkö niitä koskaan "moosen" nahasta. Vasta myöhemmin luin jostakin kirjasta maininnan cree-miehestä, jolla oli moosennahkaiset säärystimet, joten homma sikälikin ok. Myös assiniboinet käyttivät yllättävän paljon kanadanhirvennahkaa eri tarkoituksiin. Se tulee esille heidän tarinoissaan hyvinkin usein.

Wequashim
Viestit: 463
Liittynyt: Ke 07.03.2007 20:49

Viesti Kirjoittaja Wequashim » Pe 20.04.2007 19:23

Hyviä kuvia arkisäärystimistä. Mielenkiintoisia nuo joissa saumoissa on jotain punaista, kangastako?

Robert Sixcones
Viestit: 252
Liittynyt: Pe 09.03.2007 08:05
Paikkakunta: nord du Québec,

Viesti Kirjoittaja Robert Sixcones » Ti 24.04.2007 08:20

Kysymys kuuluu. Te jotka olette käyttäneet enempi säärystimiä jotka ovat tehty aivoparkitusta nahasta. Kun ne on savustettu, kasteltu, kuivattu. venytelty takas pehmeäksi ja sitten ommeltu kokoon kuinka paljon aivokurppa venyy lisää vielä käytössä??
Tämä dusaa askartelee ja paskartelee kohtapuoleen sääryimet ala aivokurppa.
TT
member of F.E.W.S.
Hot Damn
Je Vois Tout
Don't go away mad! Just go away!
Robert Sixcornet
Karhu
Wilawane
Blackhand
BlackArse
Uncle Rhinestone
http://cows-finland.org/kuvagalleria/in ... ?cat=10004

Simo Hankaniemi
Viestit: 957
Liittynyt: Pe 09.03.2007 05:43

Viesti Kirjoittaja Simo Hankaniemi » Ti 24.04.2007 20:02

Minulla on kokemuksia vain yksistä aivosäärystimistä. Siis juuri näistä hirvennahkaisista. Kyllä ne ovat venyneet vähän saumoista. Tarkkoja mittoja on vaikea sanoa, mutta ehkä venymää on sentti pari. Jos sauma olisi ommeltu eikä nauhoilla sidottu, niin venymää olisi vähemmän. Ehkä sinun kannattaa tehdä ne aika lailla istuviksi ja luottaa siihen, etteivät ne nyt mahdottomasti veny. Polven kohdalle tulle väkisin vähän pussia, sitä ei voine välttää.

Vastaa Viestiin